ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Botdichtheidsmeting (Dexascan)

Met een botdichtheidsmeting, ook wel dexascan genoemd, is het mogelijk botontkalking (osteoporose) op te sporen. Ook kan ermee worden bepaald wat het effect is van een hormoonbehandeling. Hier kunt u meer lezen over de botdichtheidsmeting.

Voorbereiding

Uw huisarts of medisch specialist heeft u voor een botdichtheidsmeting verwezen naar het Diagnosepunt van de afdeling Radiologie. Drie dagen voorafgaand aan het onderzoek mag u geen röntgencontrastonderzoeken of nucleair geneeskundige onderzoeken hebben gehad. Deze onderzoeken kunnen namelijk invloed hebben op de meting. Verder hoeft u voor dit onderzoek geen voorbereidingen te treffen.

Verloop van het onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van het Diagnosepunt.
Voorafgaand aan het onderzoek worden uw lengte en gewicht bepaald. Ook vragen wij u om metalen voorwerpen, zoals een bh met metalen sluiting, riemen, ritssluitingen en navelpiercings vooraf te verwijderen. Tijdens het onderzoek kunt u uw onderbroek en hemd of eventueel T-shirt aanhouden.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Een speciaal röntgenapparaat (botdichtheidsmeter of dexascanner) meet de botdichtheid van enkele ruggenwervels en een heup. De röntgenlaborant is tijdens het onderzoek aanwezig. Het totale onderzoek neemt ongeveer een kwartier in beslag.

Na het onderzoek mag u weer naar huis.

Uitslag van het onderzoek

U krijgt de uitslag na ongeveer anderhalve week van uw huisarts of behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u terecht bij medewerkers van het Diagnosepunt van de afdeling Radiologie (röntgenafdeling), t (038) 424 28 82. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 16.30 uur.

Een aantal onderzoeken kent risico's en mogelijke bijwerkingen. Die heeft uw arts met u besproken. Deze risico's zijn afhankelijk van het type onderzoek.

Verhinderd?

Als u een gemaakte afspraak niet kunt nakomen, belt u dan zo spoedig mogelijk met ons secretariaat, t (038) 424 28 82, om uw afspraak af te zeggen. U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken en wij kunnen in uw plaats een andere patiënt helpen.


30 juni 2016 5957 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht