ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Slokdarm- en/of maagonderzoek

Bij een slokdarm- en/of maagonderzoek wordt met behulp van röntgenstraling de slokdarm en/of maag zichtbaar gemaakt om eventuele afwijkingen op te sporen. Hier leest u hoe dit onderzoek verloopt en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. 

Let op
Bent u zwanger of vermoedt u dat u zwanger bent, meld dit dan minimaal 24 uur vóór het onderzoek aan uw behandelend arts.

Aanmelden op de dag van het onderzoek

Voor elke afspraak in het ziekenhuis meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat en bij welke afdeling u moet zijn. Ook ziet u op het scherm of er een wachttijd is bij het spreekuur. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket.

U hoeft pas kort voor het tijdstip van uw afspraak op de polikliniek te zijn. Tot die tijd kunt u plaatsnemen in de centrale hal of in de passage. Als het tijdstip van uw afspraak nadert, gaat u naar de polikliniek waar u een afspraak heeft. Daar aangekomen houdt u uw afsprakenticket opnieuw voor een aanmeldzuil. Op het scherm verschijnt in welke wachtruimte u plaats kunt nemen.

Voorbereiding

  • Op de dag van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 24.00 uur op de avond vóór het onderzoek niets mag eten, drinken en roken en u mag ook geen kauwgom kauwen.
  • Neem eventueel iets te eten mee voor na het onderzoek.
  • Tijdens het onderzoek mag u geen haarspelden en/of oorbellen dragen.

Onderzoek

Voor het onderzoek wordt u naar een kleedruimte gebracht waar u uw bovenlijf ontbloot. Uw hemd mag u eventueel aanhouden. Vanuit de kleedkamer wordt u opgeroepen door de laborant die u naar de onderzoekkamer begeleidt. Een radioloog (de medisch specialist van de afdeling Radiologie) en een laborant voeren het onderzoek uit.

In de onderzoekkamer mag u staand tegen een röntgentafel plaats te nemen. Om uw maag en slokdarm op de röntgenfoto zichtbaar te maken, krijgt u een bekertje met bariumpap (contrastmiddel). De radioloog geeft u aanwijzingen voor het opdrinken. De slokdarm en het begin van de maag worden door de bariumpap zichtbaar op een monitor tijdens het maken van de foto’s.

Om de slokdarm van meerdere kanten te bekijken, vraag de radioloog u om een aantal keren van houding te veranderen. Als de maag uitgebreider bekeken moet worden, mag u in verschillende richtingen te draaien. Soms is het nodig om de maagbewegingen tijdens het onderzoek stil te leggen. In dat geval krijgt u een prikje in uw arm.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u direct naar huis. Wij raden u aan om na het onderzoek niet zelf naar huis te rijden. Niet alleen kan autorijden voor uzelf gevaarlijke situaties opleveren, ook loopt u bij een ongeval het risico aansprakelijk gesteld te worden.

U kunt na het onderzoek weer eten en drinken zoals u gewend bent.

Uitslag

De radioloog meldt schriftelijk de uitslag bij de arts/medisch specialist die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Van hem/haar krijgt u de definitieve uitslag van het onderzoek.

Complicaties en bijwerkingen

Er zijn geen complicaties bekend die na dit onderzoek kunnen optreden. Wel kunt u enkele dagen na het onderzoek lichtgekleurde ontlasting hebben door de gebruikte bariumpap. Dit is normaal, u hoeft zich hierover geen zorgen te maken.

Wij adviseren u wel om veel te drinken - ongeveer één liter meer dan normaal - om de bariumpap zo snel mogelijk uit uw darmen te verwijderen. Hierdoor ontstaat ook minder kans op obstipatie (harde ontlasting en verstopping).

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u terecht bij de medewerkers van de afdeling Radiologie. U kunt op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur ook telefonisch contact opnemen, t (038) 424 28 82. De radioloog en/of laborant vertelt tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt aan hen ook vragen stellen, vooraf en na afloop.

Een aantal onderzoeken kent risico's en mogelijke bijwerkingen. Die heeft uw arts met u besproken. Deze risico's zijn afhankelijk van het type onderzoek.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

Verhinderd

Als u verhinderd bent uw afspraak na te komen, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. In uw plaats kan dan iemand anders geholpen worden.


30 juni 2016 5960 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht