ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Radiotherapie bij blaaskanker

Bijlage van het PID Blaaskanker

Radiotherapie is de behandeling van kanker door middel van bestraling. Bij blaaskanker kan de uitwendige bestraling zowel op de tumor in de blaas als op eventuele uitzaaiingen worden gegeven.

Uitleg

Radiotherapie is een plaatselijke behandeling die als doel heeft de kankercellen te vernietigen, terwijl de gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard blijven. Kankercellen verdragen straling slechter dan gezonde cellen en herstellen zich er minder goed van. Gezonde cellen herstellen zich over het algemeen wel.

Als een operatie waarbij de blaas wordt verwijderd niet wenselijk of mogelijk is, kan radiotherapie worden toegepast bij wijze van curatieve behandeling, op voorwaarde dat er geen uitzaaiingen zijn.

Als er uitzaaiingen zijn, is de bestraling een palliatieve behandeling. De bestraling kan dan de ziekte remmen en/of uw klachten verminderen.

Bij blaaskanker kan de uitwendige bestraling zowel op de tumor in de blaas als op eventuele uitzaaiingen worden gegeven. Voordat u start met de bestraling heeft u een gesprek met de radiotherapeut en een patiëntenvoorlichter van de afdeling Radiotherapie. De behandeling, het aantal bestralingen en de bijwerkingen worden met u besproken. Tijdens dit gesprek kunt u ook uw vragen stellen.


8 juli 2013 6007 Nee Ja

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht