ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Verminderde neusgang: coblatie (verkleinen neusschelpen)

Uitleg en behandeling

Coblatie is een nieuwe behandelingstechniek waarbij de neusschelpen verkleind worden. Hierdoor kunnen klachten van verminderde neuspassage aanzienlijk verminderen. Wanneer deze behandeling goed aanslaat, kan een operatie onder narcose voorkomen worden. Hier kunt u meer over deze behandeling lezen.

De behandeling

Tijdens uw bezoek aan de KNO-arts heeft u het voorstel gekregen voor een behandeling door coblatie. Op het afgesproken moment kunt u zich melden bij de polikliniek KNO. Als u aan de beurt bent, wordt u naar een behandelkamer gebracht. U neemt plaats op een behandeltafel. De KNO-arts zal uw neus eerst verdoven met behulp van wattenstrookjes waarop verdovingsvloeistof is aangebracht. (Deze verdovingsvloeistof kan in enkele gevallen een sterk verdunde cocaïneoplossing bevatten.) De wattenstrookjes moeten 20 tot 30 minuten blijven zitten zodat de vloeistof kan inwerken. Daarna verwijdert de KNO-arts de watten en verhit met behulp van een dunne naald het slijmvlies in de neus waarna geleidelijk een verruiming van de ademweg door de neus zal optreden. Deze verhitting vindt plaats door middel van radiofrequente energie en is niet schadelijk. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten per neuskant, en is niet of nauwelijks pijnlijk.

Na de behandeling

Is uw neus verdoofd met de sterk verdunde cocaïneoplossing? Dan blijft u gedurende 1,5 tot 2 uur in de rustruimte ter observatie terwijl de verdovingseffecten, met name van de cocaïne, uitwerken. In alle andere gevallen mag u na de behandeling direct naar huis.

U zult niet veel pijnklachten hebben. Wel kan het zijn dat uw neus enige weken minder doorgankelijk is dan voor de ingreep, door zwelling, korstvorming of slijm. Daarom krijgt u een recept mee om de neus te spoelen met zout water. De korsten kunnen onaangenaam ruiken.

Als u vóór de ingreep medicijnen voor de neus gebruikte, zal de KNO-arts met u bespreken of u daarmee moet doorgaan. Wij raden u af na de ingreep alleen naar huis te gaan. Zorg ervoor dat iemand u thuis kan brengen. Het is verstandig het de eerste twee dagen na de ingreep rustig aan te doen. Na een week mag u weer sporten.

Resultaat

De verwachting is dat de neuspassage in de loop van enkele weken geleidelijk beter wordt. Het effect van de operatie is na ongeveer acht weken pas goed te beoordelen.

Controle

Als u naar huis gaat wordt er een controleafspraak ingepland voor over acht weken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen en Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
(038) 424 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel en Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
(0522) 23 32 48 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde te raadplegen via www.kno.nl rubriek 'voorlichting'.


27 juni 2016 6092 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht