ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Mondhygiëne bij implantaten

Uitleg en instructies

Deze informatie is bedoeld voor patiënten die behandeld worden of onlangs behandeld zijn met tandheelkundige implantaten. De informatie richt zich met name op het gezond houden van de weefsels die het houvast van de implantaten verzorgen. Daarnaast krijgt u informatie over het schoonhouden van de gebitsprothese en de nazorg.

Belang van goede mondhygiëne

Als in een mond implantaten (kunstwortels) geplaatst zijn, is een goede verzorging hiervan van groot belang voor het uiteindelijke succes. U bent hiermee zelf medeverantwoordelijk voor het slagen van de behandeling en een langdurig behoud.

Tandplak

Op tanden en kiezen en ook op de implantaten vormt zich voortdurend een zacht, kleverig laagje. Dit noemen wij tandplak. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën die normaal in de mond voorkomen. Als deze plak niet dagelijks wordt verwijderd, ontstaat aan de rand van het tandvlees (op de overgang van tand of implantaat naar tandvlees) een ontsteking. Tandplak is ook de veroorzaker van tandbederf. Een implantaat zal geen last hebben van tandbederf, maar het tandvlees rondom het implantaat is wel gevoelig voor ontstekingen.

 
Afbeelding 1: doorsnede tandvleesontsteking door plak 
 

Tandvlees

Gezond tandvlees heeft een bleekroze kleur en ligt stevig rondom de tanden, kiezen of het implantaat. Het belangrijkste kenmerk van gezond tandvlees is dat het niet bloedt. Ontstoken tandvlees kan rood en gezwollen zijn en gaat gemakkelijk bloeden bij het poetsen of bij het gebruik van andere mondhygiënemiddelen. Ontstoken tandvlees hoeft echter niet direct tot pijnklachten te leiden.

Als de tandplak wat langer aanwezig is, kunnen zich daarin agressieve bacteriën nestelen. De ontsteking bij de tandvleesrand kan zich nu in de diepte uitbreiden. Dit kan leiden tot vermindering van het houvast van tand, kies of implantaat en uiteindelijk tot definitief verlies.

 
Afbeelding 2: doorsnede botverlies 
 

Adviezen voor goede mondhygiëne

Chloorhexidine-spoeling

Chloorhexidine is een anti-bacterieel middel, waarmee u driemaal daags moet spoelen. Dit doet u tot ongeveer twee à drie weken na plaatsing van de implantaten. Na één week mag u de implantaten zelf ook poetsen. De rest van uw gebit kunt u wel borstelen.

Zorgt u ervoor dat tussen het poetsen met tandpasta en het spoelen met chloorhexidine altijd minstens één uur verschil bestaat. De verschillende stoffen remmen anders elkaars werking. Het recept voor chloorhexidine (Corsodyl®) krijgt u van de kaakchirurg, tandarts of mondhygiënist voorafgaand aan de behandeling.

Poetsinstructie

Twee à drie weken na plaatsing van de implantaten krijgt u van de mondhygiënist instructie hoe u het beste kunt borstelen. Hierbij maakt u gebruik van een tandenborstel met multi-tufted haren (dit wil zeggen dat er zich op het borstel oppervlak overal haartjes bevinden) en een kleine zachte borstel kop. Enkele merkvoorbeelden zijn: Butler®, Lactona®, Oral B®.

Bass-methode

U kunt het beste poetsen volgens de Bass-methode: de borstel plaatst u half op het tandvlees en half op het implantaat, probeer hierbij de borstel onder een hoek van ongeveer 45° richting het tandvlees te plaatsen. Maak vervolgens een kleine horizontale beweging. U moet voelen dat u het tandvlees raakt. Zeker het poetsen aan de binnenzijde van uw mond is in het begin moeilijk.

Oefen weinig druk uit, want er is geen kracht nodig om uw mond goed schoon te maken. Trek eventueel met uw andere hand uw lip weg, zodat u kunt zien wat u doet. Reinigt u driemaal daags uw implantaten volgens de Bass-methode. Gebruik hierbij een milde tandpasta bijvoorbeeld Elmex®, Zendium®, Sensodyne®.

 
Afbeelding 3: poetsen
Afbeelding 4: Bass-methode 

 

 

Bass-methode mondhygiënemiddelen

Na enige maanden worden de implantaat-hulpdelen (suprastructuur) geplaatst. Afhankelijk van het type suprastructuur en de beschikbare ruimte, krijgt u aanvullende instructies. Als algemene regel geldt dat u naast het poetsen, één maal per dag uw implantaten dient te reinigen met één van de volgende mondhygiënemiddelen:

 • ragers
 • flosdraad of dental tape
 • katoenen schoenveter (plat) of veterband
 • tandenstoker.

Samen met de mondhygiënist wordt er bekeken wat voor u het juiste hulpmiddel is. Hieronder ziet u enkele voorbeelden:

 • drukknopanker: 3x daags reiniging met borstel
 • staafconstructie: 3x daags reiniging met borstel
 • 1x daags rager, dental tape of veter
 • kronen of bruggen: 3x daags reiniging met borstel
 • 1x daags flosdraad, rager of tandenstoker.
  
Afbeelding 5: voorbeelden poetsen implantaten  
 

Prothesereiniging

Indien u een prothese heeft, kunt u deze het beste twee à driemaal daags reinigen met een (prothese)borstel en vloeibare zeep. Wij adviseren u een protheseborstel aan te schaffen met aan het uiteinde een klein bosje haren.

 
Afbeelding 6: protheseborstel 
 

Hiermee kunt u de uitsparingen in de implantaatdelen van uw prothese goed reinigen.

 
Afbeelding 7: prothese poetsen 
 

Na deze reiniging spoelt u de prothese met water af en merkt u dat u geen zeepsmaak proeft.

Pas op dat bij het schoonmaken de gladde prothese niet uit uw handen glipt en kapot valt. (Tip: laat eerst water in de wasbak lopen en maak de prothese schoon boven het water).

Onderhoud

‘s Nachts kunt u de prothese het beste bewaren in een afgesloten bakje met een paar druppels water. De prothese droogt op deze manier niet uit. Het bewaren in een bakje gevuld met water zorgt ervoor dat er zich alleen maar meer kalk afzet op de prothese. Wij raden dit dan ook af. In het speeksel kunnen stoffen voorkomen die bij bepaalde personen snel zullen leiden tot tandsteenvorming (kalkafzetting) op de implantaten. Wij adviseren u in dit geval eenmaal per week met verdunde tafelazijn (één deel azijn op één deel water) te gaan poetsen of spoelen.

Ook op de prothese kan tandsteen afgezet worden. Door in die gevallen de prothese ‘s nachts in verdunde tafelazijn te bewaren kunt u het tandsteen er mogelijk wat gemakkelijker afborstelen. Poetsen met verdunde tafelazijn wordt alleen geadviseerd bij mensen die zowel in de boven- als onderkaak geen eigen tanden en kiezen meer hebben.

Leg de prothese nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen. Soms bevindt er zich op de prothese veel aanslag, die u niet meer kunt verwijderen. Laat dan de prothese polijsten bij de tandarts, mondhygiënist of tandtechnicus.

U moet niet alleen uw prothese reinigen. Ook het slijmvlies van de kaken waar de prothese op rust hoort u te reinigen. Reinig eenmaal per dag het slijmvlies met een zachte borstel. Poets ook het verhemelte en de bovenzijde van de tong mee. U kunt hierbij een beetje tandpasta als reinigingsmiddel gebruiken. Daarna de mond met water uitspoelen.

Controle

Om problemen met het implantaat en het omringende tandvlees te voorkomen, is het noodzakelijk dat uw mond regelmatig wordt onderzocht door de tandarts of mondhygiënist. Bij de controle wordt gelet op:

 • De gezondheid van het tandvlees. De mondhygiënist of tandarts voert diverse metingen uit rondom het implantaat. Hierbij wordt vooral gelet op de aanwezigheid van tandsteen en plak. Indien nodig zullen de implantaten worden gereinigd en gepolijst.
 • De suprastructuur wordt onderzocht op mogelijke slijtage van de onderdelen en op de aanwezigheid van tandsteen en plak.
 • Prothesehygiëne. Uw prothese wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van plak en tandsteen en indien nodig gereinigd.

Tot slot

Wij hopen dat deze richtlijnen bijdragen tot een langdurig gezonde mond. Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dit graag.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Mond-, kaak en aangezichtschirurgie. Wij kunnen uw vragen beantwoorden of u naar de juiste persoon doorverwijzen.  Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur via t. (038) 424 28 81.
Bij spoedeisende problemen, belt u dan t. (038) 424 20 00.

Bent u door uw tandarts, huisarts, orthodontist of een andere medisch specialist doorverwezen naar de polikliniek Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie? Of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak.


14 december 2016 6126 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht