ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Dorstproef

Wat is de oorzaak van overmatige urineproductie? Plast u zo veel doordat u veel drinkt of drinkt u veel omdat u zo veel plast? Een dorstproef kan antwoord geven op deze vragen.

In het eerste deel van de dorstproef wordt gekeken hoe goed uw nieren de urine kunnen concentreren als zij daartoe maximaal worden gestimuleerd door zo weinig mogelijk te drinken. In het tweede deel van de proef wordt onderzocht of het toedienen van het hormoon vasopressine het concentrerende vermogen van uw nieren verbetert.

Voorbereiding thuis

 • Overleg van tevoren met uw arts welke medicijnen u (tijdelijk) niet mag gebruiken.
 • In de 24 uur voorafgaand aan de dorstproef (en ook tijdens de proef) mag u geen alcohol gebruiken en niet roken. U mag wel gewoon eten.
 • Drink de avond voorafgaand aan de dorstproef vanaf 24.00 uur zo weinig mogelijk (alleen de minimum hoeveelheid vocht innemen die nodig is om de dorst te lessen).
 • U hoeft geen andere kleding mee te nemen. Tijdens de dorstproef kunt u uw kleding aanhouden. Alleen als er aansluitend een opname met u is afgesproken, is het raadzaam om een pyjama/nachtkleding mee te nemen.

Melden

Voor elke afspraak in het ziekenhuis meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat en bij welke afdeling u moet zijn. Ook ziet u op het scherm of er een wachttijd is bij het spreekuur. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket.

U hoeft pas kort voor het tijdstip van uw afspraak op de polikliniek te zijn. Tot die tijd kunt u plaatsnemen in de centrale hal of in de passage. Als het tijdstip van uw afspraak nadert, gaat u naar de polikliniek waar u een afspraak heeft. Daar aangekomen houdt u uw afsprakenticket opnieuw voor een aanmeldzuil. Op het scherm verschijnt in welke wachtruimte u plaats kunt nemen.

Verloop van de dorstproef

 • Tijdens de dorstproef vindt regelmatig controle van uw bloed en urine plaats. De uitslagen van deze controles bepalen hoelang de dorstproef duurt. Houd er rekening mee dat de proef tot ongeveer 16.00 uur of 24.00 uur kan duren. Na afloop van de proef mag u in principe direct naar huis, tenzij er een uitgebreide opname met u is afgesproken.
 • Tijdens de dorstproef krijgt u een broodmaaltijd. Om de dorstprikkel te beperken, kunt u beter geen zout beleg uitzoeken. Het eten van sappig fruit of ander veel vocht bevattend voedsel is tijdens de proef niet toegestaan. Het kauwen van kauwgom of het sabbelen op snoepjes mag, maar omdat het juist de dorst stimuleert, hebben we het liever niet.
 • Tijdens de dorstproef vindt geregeld controle plaats van uw bloeddruk en uw gewicht.
 • Op een aantal tijdstippen wordt bloed afgenomen.
 • U moet alle urine die u tijdens de dorstproef uitplast opvangen. Wacht niet met plassen tot uw blaas helemaal vol is, maar plas zo mogelijk elk uur de blaas leeg, en lever deze urine dan onmiddellijk in. De opgevangen urine wordt direct naar het laboratorium gebracht voor analyse.
 • Ongeveer drie uur voor het einde van de dorstproef krijgt u via een injectie het hormoon vasopressine toegediend. Direct hierna mag u weer (beperkt) drinken. U voelt niets van de aanwezigheid van dit hormoon, maar uw nieren behoren door toediening van het hormoon de concentratie van de urine sterk te verhogen.
 • Als de test klaar is, mag u na goedkeuring van de zaalarts naar huis.

Na afloop van de dorstproef

De verpleegkundige rekent voor u uit hoeveel vocht u in de eerste twaalf uur na de dorstproef mag drinken. U bent vrij in de keuze van het vocht dat u drinkt: water, koffie, limonade, ranja, bier, enzovoort. Deze vochtbeperking voorkomt dat u een te grote - gevaarlijke - hoeveelheid vocht binnenkrijgt.

Uitslag

De uitslag van de dorstproef ontvangt u via uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Nefrologie, t (038) 424 55 44 (van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur). Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Bent u door uw huisarts doorverwezen naar de polikliniek Nefrologie in Zwolle, Heerde, Kampen of Meppel? Of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak. Zie ook: zelf uw afspraak plannen.


20 oktober 2016 6138 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht