ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Longfunctie: Polygrafie thuis (slaaponderzoek)

Een polygrafie meet gedurende één nacht de kwaliteit van de ademhaling. Met dit onderzoek kunnen we vaststellen of er tijdens de slaap momenten zijn waarop u oppervlakkiger gaat ademen (hypopneu), of zelfs even stopt met ademen (ademstop of apneu). Voor het onderzoek brengt de longfunctieanalist in het ziekenhuis de meetinstrumenten aan. Daarmee gaat u 's avonds in uw eigen omgeving slapen.

Voorbereiding

Krijgt u het onderzoek in Isala Zwolle? Alleen voor deze locatie geldt dat u voorafgaand aan het onderzoek thuis een vragenlijst invult. Deze vragenlijst is bedoeld om meer inzicht te krijgen in uw klachten. U neemt de ingevulde lijst mee als u naar onze polikliniek komt voor het laten aansluiten van de meetapparatuur.

Verder geldt zowel voor Isala Zwolle als Isala Diaconessenhuis in Meppel onderstaande:

  • Tijdens de onderzoeksnacht thuis slaapt u in een nauwsluitend T-shirt (geen hemd), maar als u deze niet bezit een pyjamajasje), de sensoren worden met plaktape / veiligheidsspelden vastgemaakt op het T-shirt. Wilt u dit shirt al thuis aantrekken? Na het aansluiten van de meetapparatuur kunt u zich niet meer douchen.
  • Voor dames geldt: een gemakkelijk zittende bh die 's nachts aan kan blijven of geen bh, na het aansluiten van de sensoren kan de bh niet meer uit.
  • Neemt u een wijde trui, wijd overhemd of een wijde jas mee om aan te trekken over de aangebrachte sensoren
  • Mogelijk maakt u thuis gebruik van zgn. CPAP-apparatuur. Alleen voor Meppel geldt: Wilt u s.v.p. in dit geval het masker en de slang meenemen naar het ziekenhuis. Zo kunnen we nagaan of de aansluiting op onze apparatuur passend is.
  • Wilt u de nagel van de linker of rechter ringvinger zeer kort afknippen en nagellak of kunstnagel (acryl of gel) verwijderen Dit in verband met een sensor die we aan uw vinger bevestigen. Hiermee meten we het zuurstofgehalte in het bloed en uw hartslag. Bij voorkeur gebruiken wij de vinger van de linkerhand.

Het onderzoek

Eerst zal uw lengte, gewicht, en bloeddruk gemeten worden.

Aansluiten van de meetapparatuur

De longfunctieanalist brengt de meetinstrumenten bij u aan, over het T-shirt. U krijgt om de borst en buik elastische banden bevestigd, die uw borst- en buikademhaling meten. Verder krijgt u aan de vinger een sensor, die het zuurstofgehalte in het bloed meet. Alle instrumenten worden aangesloten op een recorder, die u via een band om uw borst draagt. 

   

De longfunctieanalist vertelt u ook over de neussensor, die u 's avonds zelf thuis aansluit. Een duidelijke instructie laat zien hoe dat in zijn werk gaat.

Na het bevestigen van de apparatuur gaat u naar huis. U kunt zich vrij bewegen. U kunt niet sporten of (zware) lichamelijke arbeid verrichten; het onderzoek kan hierdoor verstoord worden en eventueel mislukken. U kunt niet douchen en de hand mag niet nat worden. Wij adviseren voor de middag en avond geen activiteiten buitenshuis te plannen. Het is de bedoeling dat u met de aangebrachte instrumenten 's avonds gaat slapen.

Eten, drinken en medicijnen

U kunt eten en drinken en uw medicijnen innemen/gebruiken zoals u gewend bent.

Voor het slapen gaan

Voor het slapen gaan, sluit u de neussensor aan, zoals door de longfunctieanalist is uitgelegd. Deze sensor meet uw ademhaling gedurende de nacht. Wanneer de apparatuur is aangesloten, hoeft u verder geen bijzondere maatregelen te treffen. U kunt op de voor u gebruikelijke tijd naar bed gaan en weer opstaan. 's Nachts kunt u gewoon naar de wc. Ook kunt u liggen in de houding die voor u prettig is.

De volgende morgen

U krijgt (mondeling en schriftelijk) instructie mee op welke wijze u de volgende morgen zelf de sensoren kunt verwijderen. U krijgt een plastic container met deksel of tasje mee om alle materialen in te doen.

Slaapapparatuur inleveren

Zwolle

Na het afkoppelen levert u de slaapapparatuur in het bijbehorende tasje voor 9.30 uur 's ochtends in bij de Centrale balie in de centrale hal of bij het secretariaat Longgeneeskunde. U hoeft de slaapapparatuur niet persoonlijk af te geven, iemand anders mag dit ook voor u doen.

Meppel

  • Als de apparatuur op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag wordt aangesloten is het de bedoeling dat de container de volgende morgen tussen 08.00 en 08.15 uur ingeleverd wordt in longfunctiekamer C.
  • Als de apparatuur op vrijdag wordt aangesloten is het de bedoeling dat de container op maandagmorgen tussen 08.00 en 08.15 uur ingeleverd wordt in longfunctiekamer C.

U hoeft de slaapapparatuur niet persoonlijk af te geven, iemand anders mag dit ook voor u doen.

Als u er tegenop ziet om zelf de apparatuur te verwijderen, dan kunt u dit bespreken met de longfunctieanalist die de apparatuur bij u aansluit.

Test wel geslaagd?

Het kan natuurlijk voorkomen dat u tijdens de nacht wat minder goed slaapt dan anders. Het is echter niet zo dat de test pas geslaagd is als u de hele nacht heeft geslapen.

Waar moet u zijn?

Zwolle

Voor uw afspraak meldt u zich eerst aan bij de digitale aanmeldzuil in de Centrale hal. De aanmeldzuil geeft u direct de meest actuele informatie over uw afspraak, bijvoorbeeld in welk gebouw en op welke verdieping u verwacht wordt en of een spreekuur uitloopt.

Meppel

Op de dag van onderzoek volgt u de lichtbruine lijn van de hoofdingang naar balie 49 (1e etage). Hier kunt u zich melden. Daarna neemt u plaats in wachtruimte 3 (longfunctie). Een longfunctieanalist haalt u op uit deze wachtruimte.

Vragen en contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of behoefte aan een toelichting? Neemt u dan contact op met de afdeling Longgeneeskunde.

Zwolle

Polikliniek Longgeneeskunde, telefoonnummer (038) 424 24 56, bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur.

Meppel

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan de longfunctieanalisten. Zij zijn op werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op: (0522) 23 32 84.

Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven via telefoonnummer (0522) 23 38 60 (secretariaat longartsen) of (0522) 23 38 08 (secretariaat K.N.O.-artsen).  


11 december 2017 6197 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht