ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Echogeleide punctie of biopsie

Bij een punctie worden met een dunne naald cellen opgezogen en bij een biopsie wordt een klein stukje weefsel weggenomen. De longarts bepaalt of er bij u een punctie of biopsie nodig is. De longarts neemt de punctie of biopsie met behulp van echografie. Met echo kunnen we precies de plaats bepalen waar bij u de cellen of het stukje weefsel moet worden weggenomen.

Voorbereiding

  • U kunt voorafgaand aan het onderzoek gewoon eten en drinken.
  • Wanneer u medicijnen gebruikt, neem dan uw medicatieoverzicht mee?*
  • Het gebruik van bloedverdunners moet u in overleg met uw arts, indien nodig, enkele dagen vóór het onderzoek stoppen.

Verhinderd?*

Wanneer u niet op het afgesproken tijdstip naar het onderzoek kunt komen, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Onderzoek

Voordat het onderzoek begint, legt een verpleegkundige u uit wat er precies gaat gebeuren. Het kan voorkomen dat het onderzoek door een andere longarts dan uw eigen behandelend longarts wordt uitgevoerd.

Verdoving

Bij het uitvoeren van een echogeleide punctie of biopsie wordt de huid vooraf plaatselijk verdoofd.

Het uitvoeren van een echogeleide punctie of biopsie

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel met het betreffende lichaamsdeel ontbloot. De longarts bepaalt met het echoapparaat de juiste plaats waar met de naald geprikt moet worden. Het gebied waar geprikt wordt voor de punctie of biopsie wordt gedesinfecteerd en verdoofd. Via een punctienaald wordt een aantal keer cellen opgezogen of een stukje weefsel weggenomen.
Na het onderzoek wordt de huid weer schoongemaakt. U krijgt een pleister of gaasje op de plaats waar de punctie of biopsie heeft plaatsgevonden.
Het celmateriaal of het weefsel dat bij dit onderzoek is verkregen, wordt in het laboratorium onderzocht.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u vrijwel altijd direct naar huis.

Weer naar huis

Probeer na het onderzoek nog een dag rustig aan te doen, zodat het wondje goed kan genezen. U kunt gewoon gaan werken tenzij u zeer zwaar lichamelijk werk doet. De pleister of het gaasje mag u zelf verwijderen.

Uitslag

Uw behandelend arts krijgt de uitslag meestal binnen vijf werkdagen na het onderzoek. U krijgt hiervoor een afspraak.

Mogelijke complicaties

  • Het is mogelijk dat u een blauwe plek krijgt waar de huid is aangeprikt. Dit ontstaat doordat er enkele kleine bloedvaatjes (haarvaatjes) geraakt zijn die nog kunnen nabloeden.
  • U kunt ook last hebben van de plek waar de biopsie is uitgevoerd, vergelijkbaar met spierpijn of het gevoel van een blauwe plek.
  • De longarts stelt alles in het werk om risico's tot een minimum te beperken. Toch bestaat er altijd een kleine kans op nabloeden.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u tijdens kantooruren (8.30-17.00 uur) contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde, via telefoonnummer (038) 424 24 56. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. 

* Geldt alleen voor een poliklinische afspraak.


16 augustus 2017 6220 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht