ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Neuroom

De kern van elke zenuwcel bevindt zich in het ruggenmerg. Wanneer de zenuw wordt doorgesneden worden eigenlijk alle uitlopers van deze zenuwcellen doorsneden. De kern blijft onbeschadigd in het ruggenmerg.

Vanuit het centrale zenuwuiteinde gaat de uitloper weer groeien in een poging bij het eindorgaan te komen, de huid of de spier. Als de andere kant niet gevonden wordt, waaieren de uitlopers alle kanten uit, op zoek naar het uiteinde van de doorgesneden zenuw.

Zo ontstaat er een bolletje aan het uiteinde van de beschadigde zenuw (afbeelding 1). Dat bolletje heet neuroom. Dit neuroom kan soms zeer groot worden. Het is enorm gevoelig voor druk en kou.

 
Afbeelding 1: Neuroom

 

Klachten

Klachten kunnen bestaan uit pijn en prikkelingen, die optreden bij druk op het neuroom.

Behandeling

Voorafgaand aan een behandeling is lichamelijk onderzoek in de meeste gevallen voldoende. De aandoening is met of zonder operatie te behandelen. De plastisch chirurg bepaalt welke behandeling voor u de meest geschikte is.

Handtherapie

Als eerste kan de handtherapeut een desensibilisatietraining toepassen. Door middel van verschillende oefeningen kunnen we proberen om de hersenen te laten wennen aan het veranderde gevoel.

Operatie

Lukt het niet om te wennen aan het veranderde gevoel en blijven de klachten, dan is het soms nodig om operatief in te grijpen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Het neuroom verwijderen en het zenuwuiteinde ‘begraven’ in een spier of bot.
  • Een zenuwtransplantatie om de zenuw te herstellen.
  • Als het neuroom niet weggehaald kan worden (omdat er nog wel een gedeeltelijk overdracht van signalen is), kan het worden bedekt met een spier of door middel van vetverplaatsing.

De operatie vindt meestal plaats in dagverpleging.

Informatie en contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan naar het Isala Hand-polscentrum, via telefoonnumer (038) 424 56 36.

Bent u door de huisarts doorverwezen naar het Hand-polscentrum of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


12 juli 2016 6242 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht