Contact
  1. 6244-Allergologie

Allergologie is het medisch specialisme dat zich met allergie bezighoudt. Als u allergie heeft, bent u overgevoelig voor bepaalde stoffen in uw omgeving. Als u met deze stoffen in aanraking komt, ontstaat er een sterke afweerreactie van uw lichaam. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Voorbeelden zijn jeuk of vlekjes op de huid, gezwollen oogleden, tranende ogen, een loopneus, kriebel in de neus, niezen, hoesten of benauwdheid.

Chronische neusklachten en allergie

Bij veel mensen met chronische neusklachten speelt allergie een belangrijke rol. Het neusslijmvlies reageert op contact met een bepaalde stof. Het slijmvlies zwelt op en vormt meer slijm. Uw neus gaat dicht zitten of begint te lopen. Vaak moet u ook niezen.

Hoe ontstaan allergische klachten?

Wanneer het lichaam met stoffen in aanraking komt die het als schadelijk herkent, ontstaat er een afweerreactie. Histamine en antistoffen komen vrij om de prikkel onschadelijk te maken. Dat is normaal. Als u allergisch bent, ontstaat er een afweerreactie tegen stoffen waarop andere mensen gewoonlijk niet reageren. De afweerreactie is versterkt en dat veroorzaakt uw klachten. Het is niet duidelijk waarom de één allergisch is en de ander niet. Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen.

Voor welke stoffen bent u allergisch?

Stoffen die bij veel mensen allergische klachten veroorzaken, zijn huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en stuifmeel (pollen) van bomen of gras. U kunt voor een of meer stoffen overgevoelig zijn. Klachten in het (vroege) voorjaar wijzen vaak op een boompollenallergie. Klachten in de zomer en bij droog en zonnig weer wijzen op een graspollenallergie (hooikoorts). Meestal heeft u dan ook last van rode ogen die jeuken en tranen.

Misschien heeft u al gemerkt voor welke stoffen u gevoelig bent. Een bloedonderzoek kan helpen om te kijken of u allergisch bent en, zo ja, voor welke stoffen.

Adviezen

Als u weet welke prikkels uw klachten veroorzaken, kunt u proberen die te vermijden. Bij een allergie voor huisstofmijt kunt u bijvoorbeeld proberen de slaapkamer stofvrij en droog te houden. Soms is het nodig een huisdier weg te doen. Bedenk wel dat de huidschilfers van dieren tot een halfjaar na vertrek van het dier nog in huis aanwezig kunnen zijn. Bij een allergie voor pollen is het vermijden van de prikkel wat moeilijker. In het pollenseizoen kunt u het beste uw ramen gesloten houden (ook 's nachts). Voor het plannen van buitenactiviteiten en vakanties kunt u eventueel rekening houden met het weerbericht. Een speciaal hooikoortsweerbericht op radio en teletekst meldt wanneer er pollen in de lucht zijn. Soms ontstaan allergische klachten door contact met bepaalde stoffen op het werk. Bespreek dan of het mogelijk is uw werkomgeving aan te passen.

Behandelingen

De afdeling Longgeneeskunde biedt de volgende behandelingen:

  • Tabletten voor hooikoorts (berken- en graspollen) en huisstofmijt.
    De behandeling duurt 3 jaar.
  • Injecties voor hooikoorts (berken- en graspollen) en huisstofmijt.
    De behandeling duurt 3 tot 5 jaar.
  • Injecties insectengif (bij en wesp). De behandeling duurt 3 tot 5 jaar.
Let op!
U mag niet zwanger worden tijdens de eerste 16 weken (na het starten) van deze behandeling. Wordt u na deze eerste periode zwanger? Overleg dan met uw arts of de behandeling door kan gaan.

Immunotherapie

Immunotherapie bij allergie is een behandeling met een allergeenextract, dat het afweersysteem activeert om een bepaalde ziekte te bestrijden. Het wordt ook wel desensibilisatietherapie genoemd.

Immunotherapie is de enige behandeling die niet alleen de verschijnselen van de allergie bestrijdt, maar ook de oorzaak ervan aanpakt. Met deze therapie kunt u ongevoelig gemaakt worden voor de stof waar u allergisch voor bent. Bij immunotherapie wordt het eigen afweersysteem dus eigenlijk opnieuw geprogrammeerd, zodat de allergische verschijnselen sterk verminderen. Het toedienen van het medicijn kan op verschillende manieren gebeuren: met spuiten of tabletten.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Longgeneeskunde
088 624 2 4  56 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 4 september 2023 / 6244