ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Ergotherapie bij Parkinson

​Als u de ziekte van Parkinson heeft, ondervindt u in toenemende mate hinder bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Bijvoorbeeld problemen met het opstaan uit en draaien in bed, boodschappen doen en het klaarmaken van een maaltijd. Ergotherapie kan u helpen hiermee om te gaan. Wacht niet te lang met naar een ergotherapeut gaan. Ook als uw klachten nog niet zo ernstig zijn, kan ergotherapie heel zinvol zijn.

Behandeling

Allereerst bespreekt de ergotherapeut met u en uw partner en/of mantelzorger welke problemen u ervaart in het dagelijks leven. Daarbij overlegt de ergotherapeut ook met evenuele andere behandelaars, zoals uw fysiotherapeut, logopedist, Parkinsonverpleegkundige, huisarts en neuroloog.

Afhankelijk van uw mogelijkheden, beperkingen en wensen stelt de ergotherapeut een behandelplan op. Eén van de behandelmethoden kan zijn: het reorganiseren en plannen van de activiteiten die u op een dag doet en deze wellicht aangepast uitvoeren. Of vaardigheden aanleren om met minder moeite te kunnen opstaan.

Ook kan de ergotherapeut u leren omgaan met prikkels die bewegingen uitlokken of juist hinderen. Daarnaast zal de ergotherapeut u adviseren over mogelijke aanpassingen in huis en welke hulpmiddelen u kunt gebruiken. De ergotherapeut kan u helpen bij de aanvraag van hulpmiddelen en het gebruik ervan met u oefenen.

Verder krijgt uw partner en/of mantelzorger praktische instructies.

Gespecialiseerde zorg

Voor uw behandeling volgen de ergotherapeuten de evidence-based richtlijn van Ergotherapie Nederland. Dit is een systematische, landelijk ontwikkelde leidraad voor ergotherapeutische zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson en hun mantelzorgers. Deze eenduidige behandeling is specifiek gericht op Parkinsonpatiënten.

De gespecialiseerde ergotherapeuten werken samen met de Parkinson-polikliniek van Isala. Daarnaast is de polikliniek Ergotherapie lid van de Parkinsonpatiëntenvereniging.

Bovendien zijn de ergotherapeuten aangesloten bij het landelijke Parkinsonnetwerk, waar kennis en ervaringen worden gedeeld. Zo zijn de ergotherapeuten altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond Parkinson, die ze direct vertalen in de behandelmethoden. Hierdoor krijgt u de beste, op uw situatie afgestemde ergotherapie.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten, dan staan de ergotherapeuten u graag te woord. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Ook kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Zwolle
Ergotherapie
(038) 424 26 07 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur)

Meppel
Ergotherapie
(0522) 23 33 77 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur)


6 december 2017 6252 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht