ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Sneldiagnostiek bij longkanker

Longkanker is een veelvoorkomende soort kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen. Bij longkanker zit er een kwaadaardig gezwel in één of beide longen. Uit onderzoek is gebleken dat longkanker gedurende een langere periode ontstaat. Grofweg maken we onderscheid tussen twee vormen: kleincellig en niet-kleincellig. Het verloop van beide vormen en de behandeling zijn verschillend.

De klachten die u bij longkanker heeft, kunnen erg wisselend zijn. Deze klachten hangen af van de plek waar de kanker zit en de grootte van de tumor. Soms heeft u zelfs helemaal geen klachten, maar wordt de afwijking bij toeval ontdekt.

Onderzoeken

Als uw huisarts denkt dat u longkanker zou kunnen hebben, verwijst hij u naar de longarts. Om een diagnose te stellen en te bepalen van welke vorm van longkanker sprake is, kunnen de volgende onderzoeken plaatsvinden:

  • PET-CT-scan
  • Bronchoscopie - Met een flexibele slang met aan het uiteinde een heel kleine camera kijkt een arts naar de structuur van het slijmvlies, de aanwezigheid van ontstekingen en eventuele afwijkingen. Ook kunnen stukjes slijmvlies weggenomen worden voor onderzoek.
  • EUS - Via een echoapparaatje aan het uiteinde van een flexibele slang worden beeldopnamen gemaakt van uw organen en klieren in de bovenbuik en tussen de longen. De flexibele slang gaat via uw mond en slokdarm naar uw maag. In de folder  'Endo-echografie via de slokdarm' leest u meer over dit onderzoek.  
  • EBUS - Via uw mond wordt een buigzame slang (bronchoscoop) de luchtpijp ingebracht. Op het uiteinde van deze endoscoop zit een klein echoapparaatje, dat onhoorbare geluidsgolven uitzendt (echografie). Hiermee worden lymfeklieren in het gebied rond de grote luchtwegen zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. In de folder 'Endo-echografie via de luchtwegen' leest u  meer over dit onderzoek.

Eventuele aanvullende onderzoeken zijn:

  • MRI-scan - Met een sterke magneet en radiogolven worden er in het te onderzoeken lichaamsdeel radiogolven opgewekt. Een antenne vangt de signalen op en de computer zet deze om in beelden. Zo kunnen er doorsneden van het lichaam worden weergegeven.
  • Longfunctietest.
  • Fietstest.

Wij beseffen ons heel goed hoe groot de onzekerheid voor u is. Door onze werkwijze 'Sneldiagnostiek afwijkende longfoto' proberen wij u daarom zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over wat u mankeert en welke behandelopties er zijn.
Het traject bestaat uit twee dagen. Meer over deze sneldiagnostiek leest u in de folder 'Sneldiagnostiek afwijkende longfoto'.

Behandeling

Als u de diagnose longkanker daadwerkelijk krijgt, wordt uw situatie besproken in een multidisciplinair overleg waaraan longartsen, radiotherapeuten, thoraxchirurgen en verpleegkundig specialist deelnemen. Samen stellen zij een behandelvoorstel op. Dit voorstel wordt vervolgens met u besproken. Mogelijke behandelingen zijn: operatie, radiotherapie (bestraling), chemotherapie en/of doelgerichte therapie. Ook een combinatie van behandelingen kan voor u de beste aanpak zijn. .

Maak kennis met de longartsen die binnen Isala gespecialiseerd zijn in oncologie op de pagina Specialisten en medewerkers.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle
Longgeneeskunde
(038) 424 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Meppel
Longgeneeskunde
(0522) 23 38 60 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)


30 augustus 2017 6285 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht