ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Zaadbalkanker

Zaadbalkanker (teelbalkanker) is een woekering van kankercellen in de cellen die het zaad produceren. Jaarlijks wordt in Nederland bij ruim vijfhonderd mannen zaadbalkanker vastgesteld. Meestal komt het voor bij mannen tussen de vijftien en veertig jaar, maar ook op oudere leeftijd en op kinderleeftijd kan zaadbalkanker ontstaan.

Oorzaken

Zaadbalkanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: in de kiemcellen. Mannen waarbij rond de geboorte één of beide zaadballen niet waren ingedaald, hebben meer kans op het krijgen van kanker. Ook erfelijkheid kan meespelen.

Klachten bij zaadbalkanker

U kunt een verandering ervaren aan de zaadbal. De zaadbal kan groter worden en vaak is een knobbel in de zaadbal te voelen. Ook kunt u een onbestemd gevoel ervaren in de onderbuik, achter of in het scrotum.

Onderzoek

Om na te gaan of u zaadbalkanker heeft, kunnen verschillende onderzoeken worden gedaan.

  • Lichamelijk onderzoek
    De uroloog besteedt speciale aandacht aan de lichamelijke veranderingen die u heeft opgemerkt.
  • Echografie
    Met een echografieonderzoek wordt een eventuele tumor met geluidsgolven in beeld gebracht.
  • Bloedonderzoek
    Bij zaadbalkanker kunnen bepaalde stoffen in het bloed verhoogd aanwezig zijn. Deze stoffen worden tumormerkstoffen (tumormarkers) genoemd.

Om informatie te krijgen over de uitgebreidheid van de ziekte is vrijwel altijd aanvullend onderzoek nodig.

Behandeling

De behandeling begint met het verwijderen van de zaadbal (teelbal). Pas na deze operatie kan worden vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van zaadbalkanker. Soms is nabehandeling nodig met chemotherapie of bestraling.

Gelukkig zijn de laatste jaren veel successen geboekt met de behandeling van testiskanker, ook bij uitgezaaide kanker. In een groot deel van de gevallen is de ziekte nu te genezen.

Nazorg

Na de behandeling van zaadbalkanker komt u zeer regelmatig voor controle. De manier en frequentie van de controles bespreekt uw specialist met u.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten, dan staat uw behandelend arts u tijdens het spreekuur graag te woord.  Ook kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Urologie, ​t (038) 424 27 40 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur).

Indien u bekend bent bij de regieverpleegkundige kunt u ook bij haar met uw vragen terecht, t (038) 424 27 86 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur).


19 maart 2017 6294 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht