Contact
  1. 6302-Kransslagvaatziekten

Behandeling met medicijnen

Bij ziekten van de kransslagvaten kunnen medicijnen de toestand van de kransslagvaten stabiliseren of verbeteren. Hier lichten we toe wat de behandeling inhoudt.

​Uitleg

Er zijn twee verschijnselen in kransvaten die met medicijnen worden behandeld:

  • pijnverschijnselen (Angina pectoris);
  • verschijnselen die samenhangen met het dichtslibben/vernauwen van de slagaderen (aterosclerose of aderverkalking)

Pijnverschijnselen

Als u pijn op de borst ervaart en de cardioloog komt tot de conclusie dat dit samenhangt met de kransslagvaten (Angina pectoris), dan kan hij u behandelen met medicijnen tegen de pijn.

Lichte klachten

Als uw pijnverschijnselen stabiel zijn en licht, behandelt de cardioloog u meestal poliklinisch. Hij bepaalt de dosering op basis van verschillende testen, zoals een fietsproef. De medicijnen krijgt u in tabletvorm.

Hevige klachten

Bij plotselinge hevige klachten van pijn op de borst is de kans groot dat het om een hartinfarct gaat. U wordt opgenomen in Isala. En uw klachten worden snel onderzocht. Het onderzoek kan leiden tot verschillende behandelingen. Eén van de mogelijke behandelingen is met medicijnen. U krijgt deze toegediend via een infuus. Later gaat de behandeling over op tabletten.

Behandeling van pijn op de borst met medicijnen, gebeurt vooral bij patiënten die een lichte aandoening hebben. Maar ook bij patiënten waarbij bijvoorbeeld een operatie of dotteren niet zinvol (meer) zijn.

Pijn op de borst hangt samen met de mate waarin u zich inspant. Uw behandelend arts kan een inspanningstest bij u afnemen, waarna hij u kan adviseren over de hoeveelheid inspanning die goed voor u is.

Dichtslibben van vaten

Als de cardioloog heeft geconstateerd dat bij u sprake is van dichtslibben van de aderen, ook wel aterosclerose of aderverkalking genoemd, dan zal hij u behandelen met medicijnen. Dat is zowel in een beginnend als in een vergevorderd stadium zinvol.

Medicijnen werken bij aderverkalking vooral preventief. De medicijnen remmen de stapeling van vet in de aderen, en kunnen ervoor zorgen dat de vetafzetting in de aderen stopt en zelfs afneemt. Hiermee kan verstopping, en daarmee een infarct, worden voorkomen.

Bij een geleidelijk verloop van de vernauwing in de aderen, behandelt uw arts u poliklinisch. Hij schrijft u cholesterolverlagers en/of bloedverdunners (aspirine) voor, in de vorm van tabletten.

Leefregels

Heeft u aanleg voor dichtslibbende aderen, dan is het verstandig uw leefstijl daarop aan te passen. Denk aan:

  • recreatief sporten, regelmatig bewegen;
  • een vetarm dieet;
  • als u rookt, adviseren we u dringend om daarmee te stoppen;
  • houd uw bloeddruk laag;
  • controleer eventuele suikerziekte goed.

Overigens is dit voor iedereen een verstandige leefstijl.

Hartrevalidatie

U krijgt na uw behandeling een verwijzing van uw cardioloog naar het hartrevalidatiecentrum. Een hartrevalidatieprogramma helpt u bij een voorspoedig herstel. Veel patiënten zijn na een ingreep aan het hart erg onzeker over hun lichaam. Wat kan ik wel, wat kan ik niet? Thuis komen de vragen over bewegen, voeding, werk en leefstijl. Vaak kunt u en mag u meer dan u denkt. Maar het is ook belangrijk dat u nieuwe klachten voorkomt.

In Zwolle volgt u het hartrevalidatieprogramma bij het Isala Harthuis. Wij bekijken samen met u wat het beste past bij uw persoonlijke doelen en situatie. Dit doen we volgens de Richtlijn Hartrevalidatie van de Nederlandse Hartstichting. Lees voor meer informatie ook de folder Hartrevalidatie.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Cardiologie
088 624 23 74 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Voor aanvullende informatie kunt u terecht bij de Nederlandse hartstichting.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6302

Gerelateerde folders