ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Anterior interosseous syndroom (beknelde handzenuw)

​Uitleg

De nervus anterior interosseous is een tak van de nervus medianus. De nervus medianus loopt vanuit de onderarm via een opening in de handwortelbeentjes naar de handpalm.

Wanneer deze zenuw bekneld raakt kan het laatste kootje van de duim niet goed of helemaal niet meer buigen. Ook de functie van het topje van de wijsvinger vermindert.

Oorzaken

De nervus interosseous anterior kan bekneld raken door:

  • druk van de peesbladen
  • druk van de pronator teres spier in de onderarm
  • aangeboren afwijkingen
  • een botbreuk.

Verschijnselen

Patiënten met het anterior interosseous syndroom kunnen niet meer het OK-teken maken (afbeelding 1). Het gevoel in de vingers blijft overigens onveranderd.

 

 
Afbeelding 1: Anterior interosseous syndroom

 

 

Een elektrisch spieronderzoek (EMG) kan aantonen of het om het anterior interosseous syndroom gaat. Dit onderzoek geeft echter niet altijd uitsluitsel.

Behandeling

Het anterior interosseous syndroom is op verschillende manieren te behandelen.

Rust en medicatie

De behandeling bestaat uit rust, een spalk en ontstekingsremmers. Indien er na drie tot zes maanden geen verbetering optreedt, kan een operatie overwogen worden om de beklemde zenuw weer ruimte te geven.

Operatie

De operatie vindt meestal plaats in dagverpleging.

  • De eerste drie dagen na de operatie draagt u overdag een mitella. 's Nachts hoeft u de mitella niet te dragen, u kunt uw arm dan op een kussen leggen. Tijdens het douchen kunt u de mitella even afdoen, maar u moet ervoor zorgen dat het verband droog blijft.
  • Het is belangrijk dat u de vingers gedurende deze periode regelmatig beweegt (strekken en buigen), om te voorkomen dat uw hand stijf wordt.
  • Na drie dagen mag u zelf het drukverband verwijderen. Op de wond plakt u een pleister.
  • Daarna kunt u de hand en arm weer voorzichtig in toenemende mate onbelast gebruiken.

Controle

Zeven tot twaalf dagen na de operatie wordt u verwacht voor wondcontrole en het verwijderen van de hechtingen indien deze niet oplosbaar zijn.

In principe mag u de hand en arm na twee weken weer normaal gebruiken. Of dat ook voor uw werk geldt, bespreekt u met de arts tijdens uw eerste bezoek na de operatie.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u ze stellen tijdens uw bezoek aan het Isala Hand-polscentrum. U kunt ook bellen met telefoonnummer (038) 424 56 36.

Bent u door de huisarts doorverwezen naar het Hand-polscentrum of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


12 juli 2016 6309 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht