ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Boutonnière (knoopsgatmisvorming)

Dwangstand van de vinger

​Bij boutonnière staat de vinger in een dwangstand. Als dit niet wordt opgelost, kan de hele hand slechter gaan functioneren. Hier lichten wij de behandeling toe.

Uitleg

Boutonnière (knoopsgatmisvorming) is een dwangstand van de vinger. Hierbij staat het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje in gebogen stand en het gewrichtje tussen het tweede en het eindkootje in overstrekte stand (afbeelding 1). Hierdoor wordt de vinger onbruikbaar, wat de functie van de hele hand belemmert.

 
Afbeelding 1: Boutonnière (knoopsgatmisvorming) 
 

Oorzaak

Boutonnière kan ontstaan door een trauma (ongeluk) of een ziekte, bijvoorbeeld reuma. De strekpees scheurt af bij de aanhechting boven het tweede kootje. Dit kan bijvoorbeeld als u uw vinger met een mes of glas verwondt (open boutonnière) of als u uw vinger hard stoot (gesloten boutonnière). Soms trekt de strekpees een stukje bot mee. Dan is de pees is nog wel heel, maar het bot niet meer.

Verschijnselen

Behalve de pijn als gevolg van het snijden of harde stoten hebt u aanvankelijk geen klachten. Wel staat het middelste gewricht meestal al in de hierbovengenoemde buigstand.

In een later stadium kunt u het middelste gewricht helemaal niet meer strekken. Hierdoor ondervindt u steeds meer beperkingen in de functie van uw vinger en hand.

Behandeling

Het doel van de behandeling is dat u uw vinger weer optimaal kunt strekken en buigen. Hiervoor zet de handtherapeut uw vinger in een gestrekte stand vast, zodat de strekpees weer aan elkaar kan groeien. Soms is hiervoor een operatie nodig.

Na zes of acht weken spalktherapie start u met oefentherapie, waarbij u het buigen en strekken van uw vinger langzaam opbouwt. Afhankelijk van de vorderingen past de handtherapeut de oefeningen aan.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u ze stellen tijdens uw bezoek aan het Isala Hand-polscentrum. U kunt ook bellen met telefoonnummer (038) 424 56 36.

Bent u door de huisarts doorverwezen naar het Hand-polscentrum of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


12 juli 2016 6311 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht