ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Wat kan handtherapie voor u betekenen?

Algemene informatie

Het doel van handtherapie is dat u uw hand weer zo goed mogelijk kunt gebruiken bij uw dagelijkse activiteiten. Hier leest u meer over de verschillende onderdelen van handtherapie.

Uitleg

Handtherapie kan bestaan uit:

  • wondverzorging
  • littekenbehandeling
  • het tegengaan van zwellingen
  • oefentherapie
  • spalktherapie
  • functionele training
  • regelmatige metingen om uw vooruitgang op het gebied van beweging, kracht en gevoel te beoordelen.

Afhankelijk van de operatie, uw aandoening of letsel komt u hiervoor één of enkele keren per week op onze speciale afdeling Handtherapie.

Mogelijkheden

Het doel van handtherapie is dat u uw hand weer zo goed mogelijk kunt gebruiken bij uw dagelijkse activiteiten.

Wondverzorging

Na een operatie of bij een open letsel aan uw hand kan een ontsteking ontstaan. Daarom is het belangrijk dat u de wond goed schoonhoudt. Zo’n tien tot veertien dagen na de operatie of behandeling van het letsel kunnen wij in het Hand-polscentrum de hechtingen verwijderen.

Littekenbehandeling

Littekens in of op de hand kunnen stug aanvoelen en de beweeglijkheid van uw hand beperken. Onze handtherapeuten kunnen het litteken masseren om het litteken weer soepel te krijgen. Wanneer nodig kunt u een littekenpleister krijgen.

Tegengaan van zwellingen

Na een operatie of letsel kan uw hand gaan zwellen. Dit kan de beweeglijkheid van uw hand beperken. Om zwellingen tegen te gaan, kunt u een drukverband krijgen. Ook zal uw handtherapeut met u afspreken de hand goed hoog te houden en regelmatig te bewegen met speciale oefeningen.

Oefentherapie

Als u uw hand, pols of onderarm niet goed kunt bewegen of er minder kracht in hebt, is oefentherapie onontbeerlijk. Hiervoor zijn vele soorten oefeningen beschikbaar. Afhankelijk van uw letsel en bewegings- of krachtsbeperking stelt de handtherapeut voor u de juiste combinatie samen.

Spalktherapie

Een spalk kan nodig zijn om een bepaald gebied in uw hand enige tijd rust te geven. Soms heeft een spalk juist als doel om een bepaald gewricht meer beweeglijkheid te geven. De handtherapeut bekijkt of u spalktherapie nodig hebt en in welke vorm.

Functionele training

Het kan zijn dat u in het dagelijks leven bij bepaalde activiteiten hinder ondervindt van uw handprobleem. Bijvoorbeeld bij het vastpakken van spullen of het openen van een fles. Dan kan uw handtherapeut deze handelingen met u oefenen. Daarbij krijgt u adviezen over de juiste houding en manier van bewegen. Wanneer nodig kan de therapeut ook hulpmiddelen adviseren.

Meten

Tijdens de handtherapie doen wij regelmatig metingen om de vooruitgang op het gebied van beweging, kracht, gevoel en zwelling te beoordelen. Voor het meten van de beweging gebruiken wij een goniometer, die de hoek van de gewrichten kan meten. Met de dynamometer meten wij uw knijpkracht. Het gevoel testen wij met de Semmes en Weinstein-monofilamenten. Hiermee kunnen wij bijvoorbeeld bepalen of een gehechte zenuw weer in gaat groeien.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u ze stellen tijdens uw bezoek aan de afdeling Handtherapie. U kunt ook contact opnemen via telefoonnummer (038) 424 71 82.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.​


10 december 2014 6318 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht