ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Malunion radius

Verkeerd vastgegroeide pols

​Wanneer de pols na een breuk verkeerd vastgroeit, is er sprake van ‘malunion van de radius’. Hier leest u er meer over.

Uitleg

Veel mensen houden polsklachten na een gebroken pols. Dit kan twee redenen hebben:

  • In ongeveer veertig procent van alle polsfracturen scheuren ook de bandjes tussen de polsbotten. Wanneer die niet (goed) herstellen geeft dat pijnklachten en zorgt het voor slijtage van het polsgewricht.
  • Wanneer de pols na een breuk verkeerd vastgroeit, is er sprake van ‘malunion van de radius’ (afbeelding 1).
 
Afbeelding 1: Malunion radius

 

Oorzaak

Er zijn zeer veel soorten polsbreuken. Om die goed te kunnen behandelen is het belangrijk te weten bij wie en hoe de breuk is ontstaan. De behandeling van een gebroken pols bij een dame op leeftijd verschilt wezenlijk van een jonge motorrijder met een verkeersongeluk. Wanneer er niet op de juiste manier wordt behandeld, is de kans groot dat de polsbreuk niet in de goede stand geneest.

Klachten

  • Een pols die ingezakt is, achterover of juist extreem naar voren staat, geeft pijnklachten.
  • Ook kan het gewricht tussen de ellepijp en spaakbeen uit de kom schieten of maar een beperkte beweeglijkheid hebben. U kunt dan bijvoorbeeld moeilijk wisselgeld aannemen omdat de hand niet open gedraaid kan worden.
  • Een ingezakte pols kenmerkt zich door een naar boven uitstekende ellepijp en pijn aan de ellepijpzijde van de pols.

Diagnose

Door middel van lichamelijk onderzoek, testen, röntgenfoto's, MRI-scan of een kijkoperatie kan het probleem worden opgespoord.

Behandeling

Bandletsel

Bij bandletsel is soms een reconstructie van de band nodig, een zogenaamde Brunelli plastiek, of moeten één of meerdere polsbotjes worden vastgezet.

Malunion

Malunion kan worden gecorrigeerd door een correctie-osteotomie van de pols. Dit betekent het opnieuw doorzagen en goed vastzetten van de pols met een plaat en schroeven, vaak in combinatie met een transplantatie van bot uit de bekkenkam.

Dit is op zich een relatief zware ingreep, maar het kan effectief zijn wanneer u veel polsklachten heeft na een breuk.
Na de operatie moet u meestal een nacht in het ziekenhuis verblijven.

Na een correctie-osteotomie krijgt u kortdurend gips en/of een afneembare spalk.
U gaat direct oefenen onder begeleiding van een handtherapeut gedurende een periode van twee tot drie maanden. Meestal merkt u meteen dat u de pols weer veel beter kunt bewegen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u ze stellen tijdens uw bezoek aan het Isala Hand-polscentrum. U kunt ook contact opnemen via telefoonnummer (038) 424 56 36.

Bent u door de huisarts doorverwezen naar het Hand-polscentrum of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


12 juli 2016 6322 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht