ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Midcarpale instabiliteit pols

Verzwakte polsbanden

​Bij midcarpale instabiliteit zijn de banden die de polsbotjes verbinden verzwakt. Hierdoor bewegen de polsbotjes niet vloeiend meer. Hier leest u er meer over.

Uitleg

De pols bestaat uit acht botjes en 26 ligamenten (bandjes die de polsbotjes onderling verbinden). Als u uw pols beweegt, bewegen de polsbotjes mee. De ligamenten geven uw pols stevigheid. Bij midcarpale instabiliteit zijn de ligamenten verzwakt of laks, waardoor de polsbotjes niet vloeiend meer bewegen (afbeelding 1).

Verschijnselen

  • Midcarpale instabiliteit kan pijnklachten geven aan de rugzijde van uw pols.
  • Vaak hebt u minder kracht en kunt u uw pols minder belasten.
  • Met name bij zijwaartse bewegingen hoort of voelt u een ‘klik’ in uw pols.
  • Ook kunt u het idee hebben dat uw pols blokkeert.
 
Afbeelding 1: Verzwakte of lakse banden in de pols


Behandeling

Het doel van de behandeling is dat uw pijnklachten verminderen waardoor u uw pols weer zo goed mogelijk kunt gebruiken.

Handtherapie

De handtherapeut helpt u om zich bewust te worden van de houding en stand van uw hand en pols. Vooral bij zware werkzaamheden kunt u uw pols het best in een rechte positie houden. Dit betekent dat het middenhandsbeentje van uw derde vinger in het verlengde van uw onderarm staat.

Oefentherapie

Om de stevigheid van uw pols te verbeteren, moet u de spieren rondom het gewricht versterken. Daarom begint u direct met oefeningen, uiteraard zo veel mogelijk binnen de pijngrens. Tijdens de behandeling voert u de belasting van uw pols verder op en krijgt u steeds meer oefeningen.

Naast verbetering van de kracht zijn deze oefeningen gericht op een rechte stand van uw pols als u activiteiten uitvoert.

De eerste zes weken komt u tweemaal per week bij de handtherapeut.
De tweede zes weken eenmaal per week.

Het oefenen vergt veel doorzettingsvermogen. Naast de bezoeken aan de therapeut is het belangrijk dat u de oefeningen ook thuis doet. Het herstel kan lange tijd duren.

Spalk- of bracetherapie

Soms kan het zinvol zijn om tijdens uw werk een spalk (maatwerk) of brace (voorgevormd) te dragen. De handtherapeut geeft aan wanneer en hoe lang u deze moet dragen. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt. Als u de spalk of brace namelijk te veel gebruikt, kunnen de spieren rond uw pols juist weer zwakker worden.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u ze stellen tijdens uw bezoek aan het Isala Hand-polscentrum. U kunt ook contact opnemen via telefoonnummer (038) 424 56 36.

Bent u door de huisarts doorverwezen naar het Hand-polscentrum of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


12 juli 2016 6324 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht