ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Vinger- of handamputatie

Bij het Hand-polscentrum

​Een amputatie is een verwijdering van een lichaamsdeel. Een amputatie van een vinger of hand wordt gedaan door een plastisch chirurg van het Hand-polscentrum. Hier leest u er meer over.

Uitleg

Amputatie is de verwijdering van een lichaamsdeel.

  • Een amputatie kan het gevolg zijn van een ernstige verwonding door een ongeval (trauma) of van een ziekte of operatie waarbij de chirurg een lichaamsdeel verwijdert.
  • Bij sommige aandoeningen, zoals een tumor, kan een vingeramputatie nodig zijn.

Vingers of handen die na een trauma zijn geamputeerd, zijn soms terug te zetten of opnieuw aan te hechten (replantatie).

 
Afbeelding 1: Vingeramputatie


Operatie

Als uw vinger of hand moet worden geamputeerd, verwijdert de plastisch chirurg het beschadigde deel tijdens een operatie. Hierbij gaat hij voorzichtig om met de huid, spieren, pezen, botten en zenuwen. De chirurg bepaalt op welke plek hij uw vinger of hand amputeert. Daarbij houdt hij rekening met alle medische aspecten die een rol spelen en welke plek voor een eventuele prothese de beste is.

Na de operatie

  • De handtherapeut verwijdert na enkele dagen het verband en start u met de oefeningen.
  • De handtherapeut adviseert u welke oefeningen u kunt doen om uw hand/stomp weer zo goed mogelijk te kunnen gebruiken. Als u problemen in uw dagelijks functioneren blijft houden, kan hij u ook adviseren over hulpmiddelen en/of prothesen.
  • Sommige mensen hebben na een amputatie last van zogenoemde fantoompijn. Dan lijkt het alsof uw geamputeerde vinger of hand nog (pijnlijk) aanwezig is.

Begeleiding

Het verlies van een lichaamsdeel kan zeer emotioneel zijn, zeker als het gaat om een zichtbaar deel, zoals een vinger of hand. Het kost tijd voordat u gewend bent aan de verandering in uw uiterlijk en functioneren. Hoe moeilijk het ook is ook, na verloop van tijd zult u zich aan de situatie aanpassen en nieuwe manieren vinden om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Soms kan het helpen over uw gevoelens te praten met uw specialist of huisarts, of met andere mensen die een amputatie hebben ondergaan. Uw arts kan u een begeleider aanbevelen die u kan helpen bij dit proces. Kijk voor meer informatie eens op de website van Vereniging voor geamputeerden: KorterMaarKrachtig.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u ze stellen tijdens uw bezoek aan het Hand-polscentrum. U kunt ook bellen.

Isala Hand-polscentrum
t (038) 424 56 36

Bent u door de huisarts doorverwezen naar het Hand-polscentrum of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


7 april 2017 6327 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht