ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Weefselonderzoek

De afdeling Pathologie is gespecialiseerd in het onderzoek naar ziekten. Dit gebeurt onder andere door middel van weefselonderzoek, ook wel histologisch onderzoek genoemd. Het doel van weefselonderzoek is om meer informatie te krijgen over een aandoening.

Onderzoek van weefsel

Per jaar krijgt het laboratorium Histologie ongeveer 25.000 inzendingen van weefsel binnen. Dit kunnen kleine stukjes weefsel zijn, bijvoorbeeld cellen uit de huid, darm of lever, die zijn weggenomen met een inwendig onderzoek. Maar het kan ook gaan om een groter stuk weefsel, dat de arts bij een operatie heeft weggehaald.

Al deze weefsels worden bewerkt voordat ze onderzocht worden. Na de eerste microscopische beoordeling kan de patholoog besluiten tot aanvullend immunologisch onderzoek. Op die manier kan de diagnose nauwkeuriger worden gesteld en kunnen eventuele behandelmogelijkheden nader onderzocht worden. Aanvullend immunologisch onderzoek vindt circa 4.500 keer per jaar plaats.

Spoedonderzoek

Naast dit reguliere weefselonderzoek doet het laboratorium spoedonderzoek. Dit gebeurt een paar honderd keer per jaar. Spoedonderzoek gebeurt tijdens operaties, zodat de chirurg meer informatie krijgt over een aandoening. Op basis van deze informatie kan de chirurg de operatie desgewenst aanpassen.

De laatste tien jaar is het aantal weefselonderzoeken hard gegroeid: van 18.000 naar 25.000 per jaar. Dit heeft te maken met de dubbele vergrijzing. Ook worden de inzendingen complexer. Dit heeft te maken met de functie van Isala als topklinisch ziekenhuis.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Pathologie via telefoonnummer (038) 424 31 10. Mailen kan ook: pathologie@isala.nl.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.


20 april 2017 6412 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht