ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Vernauwing van de plasbuis bij de man

De penis is het orgaan waarmee mannen plassen en geslachtsgemeenschap hebben. De penis behoort met het scrotum tot de uitwendige geslachtsorganen. Aan de penis kunnen afwijkingen ontstaan die tot allerlei klachten leiden. Hier vindt u informatie over een vernauwing van de plasbuis en de behandeling ervan.

Vernauwing van de plasbuis

Bij een vernauwing (strictuur) van de plasbuis is de doorstroming van urine belemmerd. De plasbuis is een afvoerbuis voor urine. De vorm ervan is bij mannen en vrouwen heel verschillend. Bij beiden begint de buis aan de voorzijde van de blaas.
Bij de vrouw is de plasbuis een korte buis van ongeveer drie centimeter die uitmondt tussen de kleine schaamlippen en vlak vóór de ingang van de vagina.
Bij de man is de plasbuis ongeveer twintig centimeter lang. Deze buis gaat van de blaas via de prostaat naar de penis en doorloopt de penis over de gehele lengte.

Klachten

Bij een vernauwing van de plasbuis zult u moeilijker kunnen plassen. Soms kan het zijn dat u de blaas niet volledig kunt leegplassen. Hierdoor kunnen infecties ontstaan.

Oorzaken

Een vernauwing kan het gevolg zijn van een infectie, maar kan ook ontstaan door het langdurig dragen van een katheter. Daarbij ontwikkelt zich bindweefsel in het slijmvlies van de blaas, wat de vernauwing kan veroorzaken.

Behandeling van een vernauwing van de plasbuis

Een vernauwing is op te heffen door het oprekken en/of klieven (sachse) van de plasbuis. Soms is een uitwendige operatie (urethraplastiek) noodzakelijk.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Deze is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (038) 424 27 40. Mailen kan ook: info.urologie@isala.nl.

Bent u verhinderd? Neemt u dan telefonisch contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.


19 maart 2017 6421 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht