ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Vernauwing in het nierbekken

De nieren zijn twee boonvormige organen die boven in de buikholte liggen, aan weerszijden van de wervelkolom achter het buikvlies. De nieren zorgen voor reiniging van het bloed. De afvalstoffen daarvan blijven achter in de nieren in de vorm van urine. De urine komt via het nierbekken en de urineleiders in de blaas terecht.
Aan de nier(en) kunnen afwijkingen ontstaan die tot allerlei klachten leiden. Hier vindt u informatie over een vernauwing in het nierbekken en de behandeling ervan.

Vernauwing nierbekken

Een vernauwing in het nierbekken leidt tot een afvoerprobleem van de nier. De afvoer van urine uit de nier naar de blaas is belemmerd doordat op de verbinding (de zogenaamde ‘las’) tussen het nierbekken (pyelum) en de urineleider een vernauwing is ontstaan.

Klachten

Over het algemeen hebt u bij deze afwijking geen klachten, zeker niet wanneer het ontstaan van de vernauwing geleidelijk verloopt en de andere nier de taak van de zieke nier overneemt.

Oorzaken

Meestal gaat het om een aangeboren afwijking. In de loop van de kinderjaren groeit de zogenaamde ‘las’ niet mee, terwijl het nierbekken en de urineleider wel groeien. Zo ontstaat heel langzaam een relatieve vernauwing. En omdat de urineproductie met de jaren toeneemt, komt de nier steeds meer in de problemen.
Een vernauwing kan ook ontstaan als er een abnormaal bloedvat aanwezig is. Dit bloedvat veroorzaakt dan een soort knik in de overgang van het nierbekken naar de urineleider. Hierdoor ontstaat littekenweefsel. Vaak komt deze afwijking pas op latere leeftijd bij toeval aan het licht, tijdens een ander onderzoek. Bijvoorbeeld wanneer er foto’s van de buik gemaakt worden.

Behandeling van een vernauwing in het nierbekken

Soms is het nodig om het vernauwde deel operatief te verwijderen en een nieuwe aansluiting te maken (pyelumplastiek). Dit wordt gedaan als de nier nog een redelijke functie heeft, maar wel achteruit gaat, of als de vernauwing veel klachten geeft.
Tijdens een kijkoperatie wordt via vier kleine incisies (sneetjes) in de buik een deel van het verwijde nierbekken en de vernauwing in de urineleider verwijderd. Vervolgens wordt een nieuwe aansluiting tussen nierbekken en urineleider gemaakt.
De uroloog voert de operatie uit met behulp van de Da Vinci operatierobot. De uroloog heeft daardoor beter zicht en meer bewegingsvrijheid in de buik. De operatie verloopt sneller en u kunt eerder het ziekenhuis verlaten.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Deze is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (038) 424 27 40. Mailen kan ook: info.urologie@isala.nl.

Bent u verhinderd? Neemt u dan telefonisch contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.


19 maart 2017 6423 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht