ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Urineweginfectie bij kinderen

Een aantal van onze urologen is gespecialiseerd in kinderurologie. Zij behandelen kinderen met algemene urologische problemen, en kinderen met een aangeboren of veel voorkomende afwijkingen aan urinewegen en/of geslachtsorganen. Meestal gaat het om afwijkingen van de volgende organen: balzak, blaas, nieren, penis, plasbuis en urineleiders. Een veel voorkomende aandoening is de urineweginfectie.

Urineweginfectie

Een urineweginfectie is een ontsteking van het slijmvlies in een van de urinewegen (blaas, urineleiders, nierbekken, nieren). Bij kinderen, zeker bij hele jonge kinderen, verlopen urineweginfecties vaak heftiger dan bij volwassenen. Bij jonge kinderen kan een urineweginfectie in korte tijd van een blaasontsteking overgaan in een nierbekkenontsteking. Deze ontsteking gaat gepaard met hoge koorts. Als de ontsteking te lang blijft bestaan, kan nierbeschadiging optreden. Oudere kinderen klagen meestal over pijn met plassen.
Soms zijn er andere verschijnselen, zoals koorts, stinkende urine of het terugvallen tot broek- of bedplassen. Urineweginfecties kunnen het gevolg zijn van aangeboren afwijkingen. Ook afwijkend drink-, plas- en poepgedrag kan de infecties veroorzaken.

Behandeling van een urineweginfectie

Het kind krijgt allereerst antibiotica om de infectie goed te bestrijden. Als de infectie bestreden is, zal de uroloog het kind uitgebreid onderzoeken op de aanwezigheid van aangeboren afwijkingen en afwijkend drink-, plas- en poepgedrag. Wanneer sprake is van aangeboren afwijkingen, zal de uroloog die zo mogelijk corrigeren. Na de acute behandeling krijgen de patiëntjes vaak nog langdurig behandeling met antibiotica in lage dosering, om herhaling van de infectie te voorkomen.

Spreekuren en opname

De polikliniek Urologie heeft een speciaal spreekuur voor kinderen: de polikliniek Kinderurologie. Hiervoor kunt u zowel bij Isala als in Isala Diaconessenhuis te Meppel terecht. Voor een afspraak op deze polikliniek hebt u een verwijzing van de huisarts nodig.
Voor kinderen die hun plas niet kunnen ophouden (incontinent zijn voor urine) is er een aparte polikliniek: de Plaspoli. Hier werken onze urologen samen met een verpleegkundige, die gespecialiseerd is in de begeleiding van kinderen met plasproblemen.
Wanneer bij kinderen een operatie noodzakelijk is, komen ze voor opname in het ziekenhuis. Ze liggen dan op de kinderafdeling van Isala of in Isala Diaconessenhuis te Meppel.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Deze is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (038) 424 27 40. Mailen kan ook: info.urologie@isala.nl.

Bent u verhinderd? Neemt u dan telefonisch contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.


3 augustus 2017 6427 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht