ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Liesbreuk bij kinderen

In deze folder vindt u informatie over een liesbreuk bij kinderen bij de afdeling Urologie. Het is afhankelijk van de verwijzing of de patiënt wordt doorverwezen naar de uroloog, chirurg of kinderarts bij Isala.

Een aantal van onze urologen is gespecialiseerd in kinderurologie. Zij behandelen kinderen met algemene urologische problemen en kinderen met een aangeboren of veel voorkomende afwijking aan urinewegen en/of geslachtsorganen. Meestal gaat het om afwijkingen van de volgende organen: balzak, blaas, nieren, penis, plasbuis en urineleiders.

Liesbreuk

Liesbreuken komen zowel bij jongens als bij meisjes voor. Een liesbreuk is een opening in het lieskanaal.
Vóór de geboorte, tijdens de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder, stulpt het buikvlies vingervormig uit: bij jongens in het balzakje en bij meisjes in de grote schaamlippen. Bij jongens hoort de verbinding tussen buikholte en de balzak zich daarna te sluiten en bij meisjes de verbinding tussen buikholte en schaamlippen. Een liesbreuk ontstaat als het uitstulpen van het buikvlies tijdens de groei in de baarmoeder niet goed verloopt. Het lieskanaal blijft dan open.

Het grote gevaar van een liesbreuk bij jonge kinderen is dat de inhoud van de buikholte (bijvoorbeeld een stukje darm) in de breuk komt, waarna de bloedvoorzienig van de breukinhoud afgeklemd raakt. Dit gaat veelal gepaard met flinke pijn. Dit is een acute situatie waarbij snel, vaak operatief, behandeling nodig is.

Behandeling van een liesbreuk

We adviseren om liesbreuken te laten opereren in een niet-acute situatie. Als het een acute situatie (pijnlijke afklemming) betreft, is meestal wel direct operatief ingrijpen noodzakelijk.

Spreekuren en opname

De polikliniek Urologie heeft een speciaal spreekuur voor kinderen: de polikliniek Kinderurologie. Hiervoor kunt u zowel bij Isala als in Isala Diaconessenhuis te Meppel terecht. Voor een afspraak op deze polikliniek hebt u een verwijzing van de huisarts nodig.

Voor kinderen die hun plas niet kunnen ophouden (incontinent zijn voor urine) is er een aparte polikliniek: de Plaspoli. Hier werken onze urologen samen met een verpleegkundige, die gespecialiseerd is in de begeleiding van kinderen met plasproblemen.

Wanneer bij kinderen een operatie noodzakelijk is, komen ze voor opname in het ziekenhuis. Ze liggen dan op de kinderafdeling van Isala of in Isala Diaconessenhuis te Meppel.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Deze is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (038) 424 27 40. Mailen kan ook: info.urologie@isala.nl.

Bent u verhinderd? Neemt u dan telefonisch contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.


3 augustus 2017 6433 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht