ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Overloop- of druppelincontinentie

De blaas dient als opslag voor urine. Het is een min of meer bolvormig, elastisch reservoir dat de urine verzamelt die vanuit de nieren via de urineleiders wordt aangevoerd. De blaas ligt onder in het bekken. Leeg is de blaas niet veel groter dan een biljartbal. Bij volwassenen kan de blaas gemiddeld 400 ml urine bevatten. Als de blaas helemaal gevuld is, ontstaat door de rekking van de blaaswand een prikkel tot plassen. De sluitspier van de blaas verslapt en de urine wordt door samentrekking van de blaasspier via de plasbuis uit het lichaam geloosd.
Aan de blaas kunnen afwijkingen ontstaan die tot allerlei klachten leiden. Hier vindt u informatie over overloop- of druppelincontinentie de behandeling ervan.

Overloop- of druppelincontinentie

Overloop- of druppelincontinentie is het gevolg van een overvolle blaas. Als de druk in de buikholte stijgt, kan de blaas overlopen. De blaasuitgang wordt dan als het ware opengetrokken.

Klachten

Bij overloop- of druppelincontinentie verliest u urine, zonder dat u aandrang heeft gevoeld om te plassen. Wanneer de blaas niet goed geleegd is, hebt u een verhoogd risico op urineweginfecties. Als er een hoge druk in de blaas ontstaat tijdens het plassen en de urine niet onbelemmerd kan afvloeien, lopen de hogere urinewegen gevaar. De urine kan dan teruglopen naar de nieren. We noemen dit reflux. In ernstige gevallen kunnen de nieren hierdoor beschadiging oplopen.

Oorzaken

Druppelincontinentie komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Bij mannen kan het komen door een prostaatvergroting of een vernauwing van de plasbuis. Bij vrouwen kan het een overgangsverschijnsel zijn. Andere oorzaken zijn: een urineweginfectie, een zwakke, krachteloze blaas en zwakke bekkenbodemspieren. Een combinatie van deze factoren is ook mogelijk.

Behandeling van overloop- of druppelincontinentie

De behandelmethoden bij overloop- of druppelincontinentie zijn:

  • bekkenfysiotherapie; 
  • medicatie; 
  • operatie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Deze is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (038) 424 27 40. Mailen kan ook: info.urologie@isala.nl.

Bent u verhinderd? Neemt u dan telefonisch contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.


19 maart 2017 6438 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht