ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Incontinentie

De blaas dient als opslag voor urine. Het is een min of meer bolvormig, elastisch reservoir dat de urine verzamelt die vanuit de nieren via de urineleiders wordt aangevoerd. De blaas ligt onder in het bekken. Leeg is de blaas niet veel groter dan een biljartbal. Bij volwassenen kan de blaas gemiddeld 400 ml urine bevatten. Als de blaas helemaal gevuld is, ontstaat door de rekking van de blaaswand een prikkel tot plassen. De sluitspier van de blaas verslapt en de urine wordt door samentrekking van de blaasspier via de plasbuis uit het lichaam geloosd.
Aan de blaas kunnen afwijkingen ontstaan die tot allerlei klachten leiden. Hier vindt u informatie over incontinentie en de behandeling ervan.

Incontinentie

Incontinentie houdt in: onwillekeurig urineverlies, ofwel ‘je plas niet meer op kunnen houden’. Het is geen ziekte, maar het gevolg van een verstoring van de vulling van de blaas of van problemen tijdens de lozing van urine. Meestal werken de blaasspier, de plasbuisspieren, of de bekkenbodemspieren niet goed meer. Dit kan allerlei oorzaken hebben. In ons land hebben ruim 600.000 mensen incontinentieklachten. Iedereen kan ermee te maken krijgen: jong, oud, man of vrouw.

Maak urineverlies bespreekbaar

Onwillekeurig urineverlies heeft vaak ingrijpende gevolgen voor de persoon die incontinent is. Het kan zelfs een sociale handicap worden. Mensen die incontinent zijn, praten uit verlegenheid liever niet over hun klachten. Slechts 28 procent van hen vraagt om hulp. Voor een deel heeft dit te maken met het feit dat de behandelmogelijkheden vaak niet bekend zijn. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om de aandoening te verminderen of zelfs te genezen.
Hebt u ongewild urineverlies, wees dan niet bang om het probleem te bespreken met uw huisarts. Deze kan u zo nodig doorverwijzen naar de uroloog.

Vormen van incontinentie

Niet iedereen heeft last van dezelfde vorm van incontinentie. Er zijn drie soorten die elk specifieke klachten geven: 

  • Inspanningsincontinentie: u verliest urine bij lichamelijke inspanning, zoals traplopen, tillen, hoesten, niesen, lachen en plotselinge houdingveranderingen. 
  • Aandrangincontinentie: u wordt plotseling overvallen door de drang om te plassen en u moet heel vaak plassen. 
  • Overloop- of druppelincontinentie: u verliest urine zonder dat u aandrang heeft gevoeld om te plassen. Dit urineverlies ontstaat door een overvolle blaas.

Incontinentie bij vrouwen

Bij vrouwen komen de klachten het vaakst voor. Ongeveer één op de vier vrouwen heeft een vorm van incontinentie. Deze vrouwen kunnen bij Isala naar het Bekkenbodemcentrum dat speciaal is toegespitst op de behandeling van incontinentie. De urologen maken deel uit van het medisch team van het Bekkenbodemcentrum.

Voorlichtingsfilm over inspanningsincontinentie

Hier vindt u een portret van een patiënt met inspanningsincontinentie. Zij vertelt over de impact van ongewild urineverlies op het dagelijks leven en de behandeling ervan. 

 

 

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Deze is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (038) 424 27 40. Mailen kan ook: info.urologie@isala.nl.

Bent u verhinderd? Neemt u dan telefonisch contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.


19 maart 2017 6440 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht