ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Blaasontsteking

De blaas dient als opslag voor urine. Het is een min of meer bolvormig, elastisch reservoir dat de urine verzamelt die vanuit de nieren via de urineleiders wordt aangevoerd. De blaas ligt onder in het bekken. Leeg is de blaas niet veel groter dan een biljartbal. Bij volwassenen kan de blaas gemiddeld 400 ml urine bevatten. Als de blaas helemaal gevuld is, ontstaat door de rekking van de blaaswand een prikkel tot plassen. De sluitspier van de blaas verslapt en de urine wordt door samentrekking van de blaasspier via de plasbuis uit het lichaam geloosd.
Aan de blaas kunnen afwijkingen ontstaan die tot allerlei klachten leiden. Hier vindt u informatie over blaasontsteking en de behandeling ervan.

Blaasontsteking

Een ontsteking in de blaas (blaasontsteking of cystitis) is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas.

Klachten

De symptomen van blaasontsteking zijn: vaak kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en bloedverlies aan het eind van het plassen.

Oorzaken van blaasontsteking

Een blaasontsteking is meestal veroorzaakt door bacteriën uit de normale bacteriënflora van de dikke darm. Blaasontsteking komt bij vrouwen veel vaker voor dan bij mannen (deze hebben een veel kortere plasbuis). Een andere oorzaak is het niet goed kunnen legen van de blaas. Ook blaasstenen kunnen een blaasontsteking veroorzaken.

Behandeling van blaasontsteking

Voor de behandeling van de blaasontsteking krijgt u antibiotica. Wanneer u last hebt van terugkerende (recidiverende) blaasontstekingen en antibiotica geen effect meer hebben, kan de ontsteking soms verdwijnen met blaasspoelingen.
Als het niet goed legen van de blaas de ontsteking veroorzaakt, kan zelfkatheterisatie een manier zijn om de blaas volledig te legen. Zo kan er geen urine achterblijven in de blaas.
Wanneer een blaassteen de blaasontsteking veroorzaakt, is verwijdering van de steen noodzakelijk.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Deze is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (038) 424 27 40. Mailen kan ook: info.urologie@isala.nl.

Bent u verhinderd? Neemt u dan telefonisch contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.


19 maart 2017 6442 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht