ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Aandrangincontinentie

De blaas dient als opslag voor urine. Het is een min of meer bolvormig, elastisch reservoir dat de urine verzamelt die vanuit de nieren via de urineleiders wordt aangevoerd. De blaas ligt onder in het bekken. Leeg is de blaas niet veel groter dan een biljartbal. Bij volwassenen kan de blaas gemiddeld 400 ml urine bevatten. Als de blaas helemaal gevuld is, ontstaat door de rekking van de blaaswand een prikkel tot plassen. De sluitspier van de blaas verslapt en de urine wordt door samentrekking van de blaasspier via de plasbuis uit het lichaam geloosd.
Aan de blaas kunnen afwijkingen ontstaan die tot allerlei klachten leiden. Hier vindt u informatie over aandrangincontinentie en de behandeling ervan.

Aandrangincontinentie

Bij aandrangincontinentie komt de drang om te plassen heel plotseling opzetten. Deze vorm van incontinentie wordt ook wel ‘urge-incontinentie’ genoemd. In één op de drie gevallen gaat aandrangincontinentie samen met inspanningsincontinentie. Dit noemen we ‘gemengde incontinentie’. Aandrangincontinentie blijkt een grotere psychosociale invloed te hebben dan inspanningsincontinentie.

Klachten

U kunt de aandrang tot plassen niet onderdrukken: u moet er meteen gehoor aan geven en naar het toilet gaan. De aandrang wordt vaak opgewekt door contact met water of kou, of door alleen maar de sleutel in het slot te steken wanneer u thuiskomt. Soms is de aandrang zo sterk of plotseling, dat u het toilet niet op tijd haalt. Ook moet u heel vaak plassen, zowel overdag als 's nachts. Elk half uur is niet ongebruikelijk.

Oorzaken

De oorzaak van aandrangincontinentie is nog onbekend. Overactiviteit van de blaas speelt een rol. Wel is duidelijk dat deze vorm van urineverlies toeneemt met de leeftijd.

Behandeling van aandrangincontinentie

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij aandrangincontinentie:

  • bekkenfysiotherapie: training van de blaas en de bekkenbodemspieren;
  • medicatie, vaak in combinatie met bekkenfysiotherapie en blaastraining;
  • operatie: door een injectie van Botox in de blaasspier, door neuromodulatie of een blaasvergrotende operatie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Deze is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (038) 424 27 40. Mailen kan ook: info.urologie@isala.nl.

Bent u verhinderd? Neemt u dan telefonisch contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.


19 maart 2017 6443 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht