ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Aangezichtsverlamming

Een aangezichtszenuw komt uit de hersenen en bevindt zich aan beide kanten van het gezicht. Door uitval van één van de zenuwen raakt een gezichtshelft gedeeltelijk of volledig verlamd. Het gezicht raakt daardoor uit balans. Hier vertellen wij u meer over deze aandoening.

Uitleg

Aan beide kanten van het gezicht bevindt zich één aangezichtszenuw, die uit de hersenen komt. Het loopt door een nauw kanaal in de schedel, langs het inwendig gehoororgaan, en komt naar buiten in de speekselklier vlak voor het oor. Hier splitst de zenuw zich in vijf verschillende takken naar de spieren van het gezicht.

De aangezichtszenuwen sturen de spieren aan die zorgen voor de gezichtsuitdrukking (mimiek) en de spieren waarmee we de ogen sluiten en de mond bewegen. Een kleine aftakking van deze zenuw loopt naar de tong en zorgt voor de smaak.

Als één van beide zenuwen niet goed meer werkt, spreken we van een aangezichtsverlamming, ook wel facialisparese (gedeeltelijke uitval) of facialisparalyse (volledige uitval) genoemd. Het is mogelijk dat deze verlamming aan beide kanten van het gezicht voorkomt.

Klachten

Door uitval van één van de aangezichtszenuwen raakt een gezichtshelft gedeeltelijk of volledig verlamd. Het gevolg is dat het gezicht uit balans raakt. Hierdoor kunt u last hebben van:

  • een pijnlijk, tranend oog dat u niet goed kunt sluiten,
  • een hangende wenkbrauw,
  • een hangende mondhoek en slappe wang, waardoor u moeilijker kunt praten, eten, drinken en spontaan lachen,
  • ongemerkt bijten op de onderlip en binnenzijde van de wang,
  • verminderde smaak,
  • psychische klachten.

Oorzaken en herstel

Verlamming van het gezicht kan meerder oorzaken hebben. Het kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van een infectie, zwelling, operatie of ongeluk. Bij een bezoek aan onze polikliniek doet de plastisch chirurg hier eerst onderzoek naar.

Een aangezichtsverlamming kan helemaal of gedeeltelijk herstellen. Bij een gedeeltelijk herstel blijven soms hinderlijke restverschijnselen bestaan zoals asymmetrie van het gezicht, verminderde functies of abnormaal meebewegende gezichtsspieren.

Behandeling

Aangezichtsverlamming is een complex probleem. Er bestaan diverse behandelingen die de klachten helpen verminderen. Het begin van een behandeling bestaat vaak uit het voorkomen van verdere schade. Bezoek daarom in een vroeg stadium de plastisch chirurg!

Samen met uw plastisch chirurg maakt u een plan van aanpak. Daarna bespreekt uw arts dit plan tijdens het zogenoemde multidisciplinaire facialis-spreekuur. Tijdens dit spreekuur stellen diverse specialisten (o.a. de plastisch chirurg, KNO-arts, oogarts en neuroloog) gezamenlijk een behandelplan voor u op.

Contact en verantwoording

Heeft u na het lezen van dit voorlichtingsmateriaal nog vragen of wilt u meer informatie, bijvoorbeeld over eventuele complicaties en/of risico’s van de behandeling? Dan staat de plastisch chirurg u tijdens zijn spreekuur graag te woord. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Ook kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische chirurgie op telefoonnummer (038) 424 56 36 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur).

Verantwoording

Deze informatie is samengesteld door de maatschap Plastische chirurgie in samenwerking met de stafdienst Marketing en communicatie van Isala. De tekst is gebaseerd op voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Bent u door de huisarts doorverwezen naar Plastische chirurgie of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


3 februari 2017 6454 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht