ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Behandeling schisis

De behandeling van een schisis begint meestal vlak na de geboorte. Omdat een kind in de ontwikkeling van baby tot volwassene een enorme groei doormaakt, vindt die behandeling plaats in een aantal fasen. Hier vertellen wij u er meer over.

Uitleg

De onderdelen van het gezicht en de mond ontwikkelen zich allemaal in een eigen tempo. Bij de chirurgische behandeling van een schisis wordt rekening gehouden met die verschillen in groei. De behandeling vindt daarom pas zijn afsluiting als de patiënt volwassen en volgroeid is. Hier geven wij u een globale indruk van het proces. Omdat elke schisis anders is, verschilt het werkelijke verloop van persoon tot persoon.

De behandeling

De behandelschema’s kunnen per schisisteam verschillen. Dit leidt soms tot verwarring bij de ouders. Ieder team heeft zijn eigen redenen om een bepaald protocol te hanteren. Uiteindelijk zijn de verschillen in volgorde en tijdstip van behandeling minder groot dan ze lijken. Wel is het zo dat pas na vele jaren – als het kind volledig is uitgegroeid – precies is vast te stellen wat het resultaat van ieder protocol is.

Behandeling lipspleet kort na de geboorte

Als u thuis bevalt, stelt de huisarts of verloskundige de schisis vast. Vrij snel daarna kan uw kind in het ziekenhuis worden gezien door de plastisch chirurg. De artsen bespreken de resultaten van dit onderzoek met u. Ook vertellen zij u meer over de vervolgstappen. In deze periode neemt de schisisconsulent contact met u op om te informeren hoe het gaat met u en uw baby. Indien nodig vraagt zij de logopedist in consult voor het geven van voedingsadviezen.

Bij een bevalling in het ziekenhuis onderzoekt de kinderarts uw kind en komt de plastisch chirurg langs om de diagnose te bespreken. Ook ziet u de logopediste. Zij geeft in dit consult voedingsadviezen.

Zowel in het geval van een thuis- als een ziekenhuisbevalling, wordt er na deze eerste consulten een vervolgafspraak bij de plastisch chirurg gemaakt. U kunt dan vertellen hoe u zorg voor uw baby de eerste periode heeft ervaren. Ook zal de arts vragen beantwoorden, die in deze beginfase mogelijk nog bij u zijn opgekomen. Meestal wordt dan ook de eerste operatie gepland.

Voorafgaand aan de operatie ziet u het schisisteam voor het eerst. Tijdens dit consult wordt er een afdruk van de mond van uw kind gemaakt. Ook maakt de medisch fotograaf een foto.

Behandeling lipspleet vanaf drie maanden

Omdat een kind in de ontwikkeling van baby tot volwassene een enorme groei doormaakt, vindt de behandeling van schisis plaats in een aantal fasen:

  • Vanaf drie tot zes maanden; om problemen met de groei en ontwikkeling van de bovenkaak te voorkomen, is het raadzaam om de spleet in het harde gehemelte niet op jonge leeftijd te sluiten. Alleen de lipspleet en het zachte gehemelte worden daarom gesloten. Eventueel voeren wij een beperkte operatieve correctie van de neus uit. Voor de operatie wordt uw kind onder narcose gebracht. Het gebruikt van een loep of microscoop tijdens de operatie is heel gebruikelijk. Het is niet iets nieuws zoals soms wordt beweerd.
  • Vanaf drie jaar oud; afhankelijk van de ontwikkeling van de spraak wordt, wanneer uw kind tussen de drie en negen jaar oud is, een eventueel aanwezige restspleet in het harde gehemelte gesloten.
  • Tussen drie en zes jaar oud; soms is de spraakontwikkeling onvoldoende. Een operatie waardoor de spraak verbetert, kan vanaf deze leeftijd worden uitgevoerd. Deze operatie heet een pharyngoplastiek.
  • Rond het negende levensjaar; als er een spleet van de kaak aanwezig is, plaatst de kaakchirurg rond deze leeftijd een stukje bot in de kaakspleet. Daardoor kan het blijvende gebit zich beter ontwikkelen.
  • Tussen de tien en vijftien jaar oud; in deze fase is de aandacht gericht op de ontwikkeling van het gebit. Om dit proces goed te laten verlopen, staat uw kind in dit stadium onder behandeling van de orthodontist.
  • Volwassen en uitgegroeid; rond het achttiende levensjaar is uw kind volwassen en uitgegroeid. Nu kunnen definitieve correcties van neus en lip plaatsvinden. Ook worden littekens van vorige operaties gecorrigeerd.

Bijzonderheden

  • Sluiten van de gehemeltespleet; wij nemen uw baby vier tot vijf dagen op in het ziekenhuis. Op de dag van de operatie mag uw kind proberen te drinken. Vaak lukt dit nog niet. In dat geval krijgt uw kind een infuus, zodat het voldoende vocht binnenkrijgt. Tijdens de operatie geven wij meestal extra voeding door een dunne maagsonde. Uw kind gaat naar huis als het voldoende drinkt en geen koorts heeft.
  • Sluiten van de lipspleet; wij nemen uw kind één dag en eventueel één nacht op. Uw kind mag, zodra het dat wil, op de normale wijze worden gevoed.
  • Pharyngoplastiek; de duur van de opname is vijf tot zeven dagen. Deze operatie is belastend; uw kind zal na de ingreep een zere keel en nek hebben. Pas de derde dag na de operatie zal slikken minder pijnlijk zijn.
   Klik op de afbeelding voor een vergroting

 

Ziekenhuisopname

Kinderen die een operatie ondergaan, worden opgenomen op de kinderafdeling van Isala. Een goede voorbereiding is belangrijk. Daarom vindt u op de website van Isala allerlei praktische informatie over de opname van uw kind. Op verzoek kunnen wij dit voorlichtingsmateriaal voor u printen. Daarnaast geeft het fotoboek u een beeld van het eerste bezoek aan het schisisteam. Alvast goed om te weten: tot aan het begin van de narcose kunt u bij uw kind blijven.

Is uw kind ouder dan twee jaar? Dan ontvangt u vóór de opname een uitnodiging van de kinderafdeling om mét uw kind deel te nemen aan een voorlichtingsmiddag.

Kinderverpleegkundige

Bij de opname maakt u op de afdeling kennis met de kinderverpleegkundige voor een opnamegesprek. Daarin komen alle zaken aan de orde die van belang zijn voor een optimale verzorging en verpleging van uw kind. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind zijn er mogelijkheden om bij uw kind te blijven slapen. Meer informatie hierover vindt u op de pagina van de kinderafdeling onderaan deze pagina.

De kinderverpleegkundige is tijdens de opname de spil in de zorg voor uw kind. Ook na de operatie neemt de kinderverpleegkundige de zorg op zich. Indien nodig dient hij of zij in overleg met de artsen pijnmedicatie toe.

Zelf een deel van de zorg op u nemen, is natuurlijk mogelijk. Als u borstvoeding geeft, kunt u daar gewoon mee doorgaan. Handkolven zijn op de afdeling aanwezig, evenals speciale spenen voor de flesjes. Wij informeren u hier graag over.

Bij het ontslag uit het ziekenhuis geeft de kinderverpleegkundige uw adviezen over voeding, pijnbehandeling en wondverzorging.

Contact

Heeft u na het lezen van dit voorlichtingsmateriaal nog vragen? Dan staan wij u graag te woord. Het Schisisteam Zwolle is op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bereikbaar via het secretariaat, (038) 424 26 28.

Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. U kunt uw vraag ook stellen door een e-mail te sturen naar schisis@isala.nl.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.


7 november 2016 6455 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht