ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Borstvorming bij mannen

De medische term voor borstvorming bij mannen is gynaecomastie. Deze aandoening kan zowel fysieke als psychische klachten veroorzaken. Gelukkig is gynaecomastie goed te verhelpen. Hier vertellen wij u er meer over.

Uitleg

Gynaecomastie treedt soms op bij jonge mannen in de puberteit en verdwijnt meestal spontaan. Borstvorming komt echter ook voor bij mannen van middelbare leeftijd. De aandoening kan dan zowel fysieke als psychische klachten veroorzaken. Een behandeling bij de plastisch chirurg kan in deze gevallen uitkomst bieden.

Behandeling

Meestal bestaat de behandeling uit:

 • onderhuidse verwijdering van klierweefsel en/of
 • een liposculptuurbehandeling om overtollig vet weg te halen.

Mocht er geen klierweefsel aanwezig zijn, dan is alleen liposculptuur voldoende. Uw plastisch chirurg bespreekt deze behandelingen met u tijdens het consultgesprek.

De operatie vindt plaats onder narcose. Tijdens de ingreep maakt de plastisch chirurg eerst kleine sneden (incisies) bij beide borsten. Hierna verwijdert hij het klierweefsel en/of het overtollige vet. De incisies zijn erg klein. Er zullen daardoor geen nadrukkelijk zichtbare littekens ontstaan. De hechtingen worden er na een week op de polikliniek uitgehaald.

In sommige gevallen krijgt u een elastisch korset dat u twee tot vier weken draagt om de zwelling van het borstgebied te reduceren.

Risico's en complicaties

Bij elke operatie is er kans op complicaties. Deze algemene complicaties zijn:

 • bloedingen,
 • infecties,
 • gevoelloosheid,
 • slechte wondgenezing.

Specifieke problemen als gevolg van liposculptuur zijn:

 • een onregelmatig huidoppervlak (vooral bij mensen met een wat slappere huid),
 • verkleuringen van de huid na bloeduitstortingen,
 • vochtophoping.

Herstel en resultaat

Het herstel na een liposculptuur kost tijd. Direct na de behandeling is er weinig verschil met de oude situatie. Het behandelde gebied is gezwollen en vertoont bloeduitstortingen. Na enkele dagen trekken deze bloeduitstortingen weg.

De meeste zwellingen verdwijnen vaak na vier weken. De patiënt krijgt dan een idee hoe de borsten er in de toekomst uit zullen zien. Na een paar maanden zijn de laatste sporen van de zwelling verdwenen. Het eindresultaat kan echter pas na drie tot zes maanden vastgesteld worden.

Hoe het borstgebied er na drie tot zes maanden uitziet, is afhankelijk van een groot aantal factoren:

 • spieropbouw,
 • voedingspatroon/over- of ondergewicht
 • leeftijd,
 • hormoonhuishouding
 • het herstellend vermogen van het lichaam,
 • de elasticiteit van de huid.

Contact en verantwoording

Heeft u na het lezen van dit voorlichtingsmateriaal nog vragen of wilt u meer informatie? Dan staat de plastisch chirurg u tijdens zijn spreekuur graag te woord. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Ook kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie op telefoonnummer (038) 424 56 36 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur).

Verantwoording

Deze informatie is samengesteld door de maatschap Plastische Chirurgie in samenwerking met de stafdienst Marketing en communicatie van Isala. De tekst is gebaseerd op voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Bent u door de huisarts doorverwezen naar Plastische chirurgie of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


15 mei 2017 6457 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht