ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Huidtumoren

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Net als het plaveiselcelcarcinoom komt deze tumor vooral voor in het hoofd- en/of halsgebied. Hier leest u meer over de behandeling van deze huidtumoren.

Uitleg

Er bestaan twee typen huidtumoren die (meestal) in het hoofd- en/of halsgebied kunnen voorkomen: basaalcel- en plaveiselcelcarcinomen. Beide soorten gedragen zich ongeveer hetzelfde. In het beginstadium zijn het vaak kleine bobbeltjes die op een pukkeltje lijken. Deze rode of vleeskleurige pukkeltjes, die donkerder zijn dan de huid eromheen, worden steeds groter en genezen vervolgens niet volledig. De aard van de tumor wordt meestal door microscopisch onderzoek van de huid bepaald.

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Bij dit type is er zelden sprake van uitzaaiingen. Een plaveiselcelcarcinoom kan wel uitzaaien.

Behandeling

Beide carcinoomsoorten worden op dezelfde manieren behandeld. Meestal kunnen huidtumoren eenvoudig worden weggesneden. Hierna wordt de wond gehecht. Soms is na de operatie een huidtransplantatie nodig of wordt omliggend weefsel verplaatst. Met dit weefsel wordt de wond gesloten.

Sommige huidtumoren worden door middel van bevriezing weggehaald. In enkele gevallen is het verstandig om de tumor met een speciale techniek te verwijderen, zoals Moh’s chirurgie.

Mohs’ chirurgie

In de Mohs’-kliniek van de polikliniek Dermatologie van Isala kunnen verschillende vormen van huidkanker en een aantal zeldzame huidtumoren worden behandeld. Soms is na deze behandeling reconstructie van de huid nodig. Deze herstellende operaties worden uitgevoerd door de plastisch chirurgie. Meer informatie vindt u in het voorlichtingsmateriaal ‘Mohs’ micrografische chirurgie’.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons secretariaat. De polikliniek Plastische Chirurgie is bereikbaar op telefoonnummer (038) 424 56 36 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur). Ook kunt u een bezoek brengen aan onze website www.plastisch-chirurgie.nl.

Bent u door de huisarts doorverwezen naar Plastische chirurgie of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


11 april 2016 6462 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht