ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Littekencorrectie

Littekenvorming treedt doorgaans op na beschadiging van de huid als gevolg van een operatie, een ongeval of een brandwond. Hier vertellen wij u meer over littekens en de behandeling ervan.

Uitleg

Op bepaalde lichaamsdelen, zoals de schouders en het borstbeen, is de kans op littekenvorming groter dan op andere lichaamsdelen.

Een wond gemaakt door een scherp mes geeft ‘mooiere littekens’ dan bijvoorbeeld een scheurwond. Een verhoogde spanning op de wond bij sluiten heeft vaak een breed litteken tot gevolg.

Huidspanningslijnen kunnen van invloed zijn op het litteken. Deze lijnen zijn bijvoorbeeld goed zichtbaar als de spieren in het gezicht worden aangespannen. Jonge mensen en kinderen hebben door een hogere huidspanning meer kans hebben op littekenvorming dan oudere mensen.

Littekens kunnen dik (hypertrofisch) worden of zelfs buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken groeien en ‘wild vlees’ geven (keloïd). Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur of mensen met rossig haar en een heel lichte huidskleur.

Behandeling

Bij een operatieve littekencorrectie probeert de plastisch chirurg de vorm van het litteken te verbeteren. Dit lukt niet altijd. Of het litteken er na de ingreep mooier zal uitzien dan daarvoor, is op voorhand dus niet te zeggen.

Andere behandelmethoden zijn:

  • injecties met corticosteroïden,
  • druktherapie,
  • siliconenfilm,
  • bestraling.

Deze laatste behandelingen verminderen alleen de dikte van een litteken en hebben geen invloed op de breedte.

Risico’s en complicaties

Houdt u na een operatieve littekencorrectie rekening met dikkere, rode, jeukende of zelfs pijnlijke littekens die langzaam genezen. Sommige littekens worden op den duur breder dan verwacht. Een correctie maakt een litteken minder opvallend, maar laat het litteken nooit helemaal verdwijnen.

Contact

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak met de plastisch chirurg kunt u contact opnemen met ons secretariaat. De polikliniek Plastische chirurgie is bereikbaar op telefoonnummer (038) 424 56 36 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur).

Bent u door de huisarts doorverwezen naar Plastische chirurgie of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


15 mei 2017 6465 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht