ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Oorcorrectie

Afstaande oren, ook wel flaporen genoemd, zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Flaporen worden soms als hinderlijk en onaantrekkelijk ervaren. Een oorcorrectie kan uitkomst bieden.

Vooraf

Een oorcorrectie kan al worden uitgevoerd vanaf een leeftijd van zes jaar. Het resultaat van een operatie is over het algemeen goed. Het is echter belangrijk niet té hooggespannen verwachtingen te hebben. Kraakbeen is een weerbarstig soort weefsel dat soms de neiging heeft om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Dat de oren recht blijven staan, kan daarom nooit voor honderd procent worden gegarandeerd. Een absolute symmetrie van de stand van de oren is dus vrijwel onmogelijk.

Behandeling

Het rechtzetten van flaporen gebeurt meestal onder algehele verdoving. Sporadisch onder lokale verdoving. De behandeling ziet er als volgt uit:

  • De plastisch chirurg maakt een snee aan de achterkant van het oor.
  • Het kraakbenig skelet van het oor wordt in een nieuw model gebracht.
  • Het stukje huid dat aan de achterkant van het oor overblijft, wordt verwijderd.

Door de operatie komt er een litteken achter het oor. Wij gebruiken doorgaans oplosbare hechtingen die vanzelf verdwijnen. Na een oorcorrectie krijgt u een strak verband, een tulband, om uw hoofd. Meestal blijft het verband een week zitten. Na verwijdering draagt u nog ongeveer twee weken 's nachts een haarband of een zwachtel ter bescherming van uw oren. Ook overdag is het belangrijk voorzichtig te zijn met uw oren, bijvoorbeeld bij het sporten.

Risico’s en complicaties

Het rechtzetten van flaporen heeft verder dezelfde risico's als elke andere operatie. De wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Dit verdwijnt geleidelijk. Bij extreme pijn en nabloeding neemt u direct contact op met uw plastisch chirurg.

Contact en informatie

In het voorlichtingsmateriaal ‘Afstaande oren’ vindt u meer informatie. Voor een gesprek met de plastisch chirurg of voor het maken van een afspraak kunt u ons secretariaat bellen. De polikliniek Plastische Chirurgie is bereikbaar op telefoonnummer (038) 424 56 36 (op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur).

Bent u door de huisarts doorverwezen naar Plastische chirurgie of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


11 juli 2016 6468 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht