ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Schisis en gebit

Bij een persoon met een schisis, ook wel hazenlip genoemd, is een spleet aanwezig die zich beperkt tot de lip, of doorloopt tot in de bovenkaak. Bij uw kind is de diagnose schisis gesteld. Welke gevolgen heeft dit voor het gebit? Hier vertellen wij u er meer over.

Uitleg

De eerste boventanden breken meestal door op een leeftijd van zes tot negen maanden. Bij een kind met een kaakspleet komen de tanden vaak scheef te staan. Soms ontbreken er zelfs tanden. In het melkgebit is het meestal nog niet nodig hieraan iets te doen.

Melkgebit

Een goede verzorging van het melkgebit van uw kind is echter wel heel belangrijk. Dit betekent:

  • goed poetsen met tandpasta met fluoride
  • weinig zoetigheid gebruiken
  • het gebit vanaf een leeftijd van tweeëneenhalf jaar regelmatig laten controleren door de tandarts.

Gaatjes moeten net als bij het blijvende gebit gewoon worden gevuld.

Orthodontist

Bij kinderen met een kaakspleet plaatst de kaakchirurg op een leeftijd van ongeveer negen jaar een stukje bot in de kaakspleet waardoor deze dichtgroeit. Daarna volgt vrijwel altijd een behandeling door de orthodontist.

De orthodontist zorgt er met behulp van beugels voor dat kiezen en tanden in de juiste stand komen te staan. Zo vormen ze een mooi gebit. Het duurt zeker drie jaar voordat het gewenste resultaat bereikt is. Orthodontist, kaakchirurg en tandarts werken nauw samen in deze periode.

Bij sommige kinderen ontwikkelen de bovenkaak en de onderkaak zich verschillend. De bovenkaak is dan kleiner dan de onderkaak. Een operatie waarbij de bovenkaak naar voren geplaatst wordt, kan dan een oplossing zijn. Deze ingreep vindt rond het achttiende levensjaar plaats. Als uw kind onder behandeling is van het Schisisteam Zwolle, zal deze operatie echter zelden nodig zijn.

 

Contact

Heeft u na het lezen van dit voorlichtingsmateriaal nog vragen? Dan staan wij u graag te woord. Het Schisisteam Zwolle is op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bereikbaar via het secretariaat, (038) 424 26 28.

Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. U kunt uw vraag ook stellen door een e-mail te sturen naar schisis@isala.nl.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.


9 oktober 2015 6469 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht