ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Schisis en spraak

Bij een persoon met een schisis, ook wel hazenlip genoemd, is een spleet aanwezig die zich beperkt tot de lip, of doorloopt tot in de bovenkaak. Bij uw kind is de diagnose schisis gesteld. Welke gevolgen heeft dit voor de spraak? Hier vertellen wij u er meer over.

Uitleg

Taal en spraak worden vooral geleerd door te luisteren naar de geluiden van anderen. Een baby maakt al vroeg allerlei geluidjes en gaat daarmee spelenderwijs experimenteren. Later gaat het kind de geluiden van anderen proberen na te doen.

Op een leeftijd van ongeveer één jaar gaat uw kind zijn of haar eerste echte woordjes zeggen. Tussen anderhalf en twee jaar ontstaan zinnetjes van twee woorden. Vanaf dit tijdstip kan de logopediste de spraak- en taalontwikkeling beoordelen.

Spraakproblemen

Wanneer een kind met een schisis minder duidelijk spreekt dan zijn leeftijdgenootjes, kan het zijn dat zich een spraakprobleem, een taalprobleem, een ‘open-neus-spraak’ of een combinatie hiervan voordoet. De logopediste voorziet u zo nodig van eenvoudige spraakoefeningen voor thuis. Echte spraaklessen hebben pas op latere leeftijd zin.

Een ‘open-neus-spraak’, ook wel nasaliteit genoemd, komt voor bij ongeveer de helft van de kinderen met een open gehemelte. Soms is een restant van de spleet in het harde gehemelte hiervoor verantwoordelijk. Die restspleet kan vanaf een leeftijd van twee tot vier jaar worden gesloten.

Zacht gehemelte

Er is echter vaker sprake van een te kort of een niet goed bewegend zacht gehemelte. Om dit goed te beoordelen, vindt vaak een onderzoek door de KNO-arts plaats, een zogenaamde nasofaryngoscopie. Een te kort zacht gehemelte kan vanaf vierjarige leeftijd worden verlengd. Dit is uiteraard afhankelijk van de ontwikkeling van uw kind. Deze operatie heet een pharyngoplastiek.

Soms worden, voorafgaand aan de pharyngoplastiek, de neusamandelen ‘geknipt’. Meer informatie hierover vindt u op de pagina van de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde.

Contact

Heeft u na het lezen van dit voorlichtingsmateriaal nog vragen? Dan staan wij u graag te woord. Het Schisisteam Zwolle is op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bereikbaar via het secretariaat, (038) 424 26 28.

Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. U kunt uw vraag ook stellen door een e-mail te sturen naar schisis@isala.nl.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.


18 november 2014 6471 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht