ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Opereren met de Da Vinci-robot

Robotchirurgie bij hart- en longoperaties

Patiënten die in het Isala Hartcentrum of bij de afdeling Longeneeskunde worden behandeld voor een bypassoperatie (omleiding), een ernstig lekkende mitralisklep of longkanker (lobectomie) kunnen in aanmerking komen voor een ingreep met de Da Vinci-robot. Dit is een kijkoperatie die de arts met behulp van een zeer vooruitstrevend chirurgisch systeem uitvoert. Hier vindt u meer informatie over opereren met de Da Vinci-robot.

Robotchirurgie: minder belastend, zeer nauwkeurig

Dankzij de Da Vinci-robot zijn maar kleine snedes nodig om hetzelfde resultaat te bereiken als via de traditionele openhartoperatie. Hierdoor heeft u na de ingreep geen grote wond en veel minder pijn. Met de Da Vinci-robot kunnen de artsen van het Isala Hartcentrum de meest nauwkeurige en minst belastende ingreep uitvoeren die vandaag de dag mogelijk is.

Uniek in Nederland

Wereldwijd is het Da Vinci-systeem al bij tienduizenden operaties met succes gebruikt. Deze methode is niet alleen het meest effectief en het minst ingrijpend, maar ook net zo betrouwbaar en veilig als traditionele operaties. Isala heeft als eerste ziekenhuis in Nederland de Da Vinci-robot gebruikt bij een bypassoperatie, lekkende mitralisklep en longkanker.

Voordelen voor de patiënt

Met een kijkoperatie bereikt de chirurg hetzelfde eindresultaat als via de traditionele 'open' operatiemethode. Maar de ingreep met de Da Vinci-robot heeft veel voordelen voor de patiënt ten opzichte van de traditionele operatiemethode: 

  • geen grote wond, dus veel minder pijn (en minder narcose- en pijnmedicatie)
  • minder bloedverlies en bloedtransfusies
  • minder kans op infecties
  • korter ziekenhuisverblijf
  • sneller herstel en hervatting van normale dagelijkse activiteiten
  • beter cosmetisch resultaat: kleinere littekens
  • minder tijd tussen de ingreep en nabehandelingen
  • vaak betere resultaten en tevreden patiënten.
 
Afbeelding 1: Snede bypassoperatie
 
 
Afbeelding 2: Snede longkanker
 

Robotchirurgie biedt nieuwe mogelijkheden

Het chirurgisch systeem van Da Vinci® combineert computer- en robottechnologieën tot een nieuwe categorie operaties. Dankzij de aanvullende technische mogelijkheden kunnen de thoraxchirurgen van Isala meer aandoeningen via een minimale ingreep behandelen. Dit betekent dat u een grote operatie kunt ondergaan met slechts enkele kleine snedes. Dit is mogelijk omdat uw chirurg met betere beelden, meer precisie, meer bewegingsvrijheid en meer controle kan werken dan met de traditionele benadering.

Chirurg stuurt robot aan

Het Da Vinci-systeem helpt de chirurg complexere operaties via een kijkoperatie uit te voeren. Hiervoor neemt de chirurg plaats achter de robot. Hij stuurt de robotarmen aan doordat zijn vingers via een computer met de medische instrumenten zijn verbonden. Hierdoor kan de chirurg uiterst secuur werken. Hoewel de naam robot wellicht anders doet vermoeden, kan het systeem niet zelfstandig werken. De chirurg voert de operatie volledig uit.

Groot 3D-beeld

Met het Da Vinci-systeem maakt de chirurg kleine snedes van 1 tot 2 cm. Hierdoor brengt hij zeer kleine instrumenten met een geavanceerde 3D-camera naar binnen. De chirurg zit comfortabel aan het bedieningspaneel en ziet een sterk vergroot 3D-beeld in hoge resolutie van het operatiegebied.

Nauwkeuriger dan mensenhanden

Terwijl de chirurg de knoppen van het paneel bedient, reageert het systeem direct op de handelingen. De robot zet de bewegingen van de hand, pols en vingers van de arts om in precieze bewegingen van de instrumenten. Onbedoelde bewegingen worden door trillingsvermindering tot een minimum beperkt. Dit betekent dat de instrumenten nauwkeuriger kunnen bewegen dan de hand van een mens.

 
Afbeelding 3: Bedieningspaneel robot 
 

Vakkundig operatieteam

Net als bij de traditionele operaties bent u in handen van een chirurgisch team van minimaal twee personen. Naast de chirurg is er minstens één medisch geschoolde assistent aanwezig. Dit teamlid assisteert onder meer bij het verwisselen van instrumenten en geeft per operatiestap het juiste instrument aan de chirurg.

Veiligheidscontroles

Tijdens de operatie voert het Da Vinci-systeem miljoenen veiligheidscontroles op zichzelf uit. Bij een eventuele stroomonderbreking of problemen bij de veiligheidscontroles houdt de chirurg altijd de controle over de operatie. U wordt dus op een veilige en vakkundige manier geopereerd, waarbij het menselijk handelen centraal staat.

Vraag en antwoord

Sinds wanneer voeren het Isala Hartcentrum en de afdeling Longgneeskunde operaties met de Da Vinci-robot uit?

In het Isala Hartcentrum en bij de afdeling Longgeneeskunde vinden sinds september 2011 operaties met het Da Vinci-systeem plaats. De robot wordt gebruikt voor bypassoperaties (omleiding), bij de reparatie of vervanging van een ernstig lekkende mitralisklep of bij operaties bij longkanker (lobectomie)

Wat is minimaal invasieve chirurgie?

Minimaal invasieve chirurgie houdt in dat de chirurg opereert via kleine snedes (in plaats van grote). Hierdoor heeft de patiënt geen grote wond en minder pijn. Ook is er een grotere kans op sneller herstel, zijn er minder complicaties en lagere ziekenhuiskosten. Dit soort chirurgie is inmiddels standaard geworden voor bepaalde complexe chirurgische ingrepen. In het Isala Hartcentrum wordt minder invasieve chirurgie al bij diverse operaties toegepast, zoals bij het uitnemen van longweefsel of bij de operatie van een klaplong.

Waarom is een nieuwe manier van minimaal invasieve chirurgie nodig?

Bij de traditionele minimaal invasieve chirurgie opereert de chirurg met niet-buigzame, met de hand bestuurde instrumenten. Deze leidt hij door kleine snedes, waarbij hij het operatiegebied op een standaardbeeldscherm bekijkt. Maar om complexe operaties als een bypassoperatie of lobectomie uit te voeren, heeft de chirurg een gedetailleerder en scherper beeld van het operatiegebied nodig. Hierbij biedt robotchirurgie uitkomst.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van de traditionele operatiemethoden?

Grote voordelen voor chirurgen zijn onder andere: meer precisie bij het opereren, een groter bewegingsbereik, meer controle over fijne motoriek, betere visualisatie en betere toegang.
Voordelen voor de patiënt kunnen onder meer zijn: een korter ziekenhuisverblijf, minder pijn, minder infectierisico, minder bloedverlies, minder transfusies, minder littekenvorming, sneller herstel en een snellere hervatting van de normale dagelijkse activiteiten. Geen van deze voordelen kunnen wij echter garanderen, omdat de resultaten afhankelijk zijn van zowel de persoonlijke situatie als de ingreep.

Waarom kunnen chirurgen geen complexe operaties als hartchirurgie uitvoeren via openingen van 1 tot 2 cm?

Complexe operaties zoals bij hartchirurgie vereisen een uitmuntend zicht op het operatiegebied en de mogelijkheid om instrumenten in zeer kleine ruimten met grote precisie en controle te bewegen. In het verleden hanteerden chirurgen een invasieve aanpak voor hartchirurgie (een operatiemethode waarbij de chirurg met de instrumenten via een grote snede te werk gaat), zoals 'open sternotomie'. Via een snede van ongeveer 30 cm spleet de chirurg het borstbeen en trok hij de ribben uiteen. Dat gaf voldoende zicht en de chirurg voldoende ruimte om zijn handen en instrumenten bij het operatiegebied te kunnen brengen. Maar dit leidde tot veel pijn, bloedverlies en een lange hersteltijd voor de patiënt.
Tegenwoordig maken chirurgen kleinere snedes voor uiteenlopende hartoperaties. Maar veel hartchirurgen vinden dat zij door die heel kleine openingen van 1 tot 2 cm slechter zicht hebben op het operatiegebied en er minder goed bij kunnen. Robotchirurgie biedt zeer goed zicht en goede toegang tot het operatiegebied.

Waar wordt het Da Vinci-systeem gebruikt?

Het Da Vinci-systeem wordt wereldwijd op honderden locaties gebruikt. In grote gezondheidscentra in Australië, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, India, Italië, Japan, Nederland, Oostenrijk, Roemenië, Saudi-Arabië, Singapore, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.

Maakt het Da Vinci-systeem de chirurg in de toekomst overbodig?

Nee, integendeel. Dankzij het systeem kunnen chirurgen met meer precisie werken. Hierdoor kunnen zij hun techniek verbeteren en hun vermogen vergroten om complexe minimaal invasieve ingrepen uit te voeren. Het Da Vinci-systeem is niet programmeerbaar en kan ook niet zelfstandig werken. Het vergroot alleen direct de handelingen van de chirurg. De chirurg voert de operatie dus volledig uit.

Als een chirurg het Da Vinci-systeem gebruikt, werkt hij of zij dan in 'virtual reality'?

Nee. Hoewel hij op een kleine afstand van de patiënt werkt, bekijkt de chirurg het daadwerkelijke beeld van het operatiegebied. Hij voert de operatie uit via minimale snedes met behulp van zeer kleine instrumenten. De chirurg ziet op geen enkel moment een virtueel beeld. Ook kan hij het systeem niet programmeren om uit zichzelf of zonder de directe controle van de chirurg te bewegen of een handeling uit te voeren.

Welke behandelingen zijn al uitgevoerd met het Da Vinci-systeem? En welke behandelingen zijn nog meer mogelijk?

Het Da Vinci-systeem is ontwikkeld om via snedes van 1 tot 2 cm uiteenlopende complexe operaties uit te voeren. Tot nu toe zijn tienduizenden behandelingen uitgevoerd op het gebied van algemene chirurgie, urologie, gynaecologie en thoraxchirurgie. Bij Isala gebruiken de urologen robotchirurgie bij verwijdering van de prostaat. De toepassing van robotchirurgie zal in Zwolle verder worden uitgebreid.

 

Waarom heet dit systeem het Da Vinci-systeem?

De officiële naam is 'Da Vinci® Chirurgisch systeem'. Het is deels vernoemd naar Leonardo da Vinci, die als eerste een robot uitvond. Om zijn meesterwerken tot leven te brengen, gebruikte hij anatomische en driedimensionale details van tot dan ongekende precisie. Het Da Vinci-systeem biedt artsen ook veel meer detail en precisie, zodat operaties via piepkleine snedes mogelijk zijn.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een minimaal invasieve operatie met het Da Vinci-systeem?

Op deze vraag is geen algemeen antwoord mogelijk. Hoewel uit klinische studies blijkt dat het Da Vinci-systeem doeltreffend is bij minimaal invasieve operaties, kunnen de resultaten per patiënt verschillen. Ingrepen met het Da Vinci-systeem zijn mogelijk niet voor iedere patiënt geschikt. Vraag uw arts altijd naar de verschillende behandelmethoden en naar de bijbehorende risico's en voordelen.


30 mei 2017 6493 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht