ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Overloop- en druppelincontinentie

​Bij overloop- of druppelincontinentie verliest u urine, zonder dat u van tevoren aandrang heeft gevoeld om te plassen. Hier kunt u daar meer over lezen.

Wat is overloop- of druppelincontinentie?

Bij overloop- of druppelincontinentie verliest u urine, zonder dat u van tevoren aandrang heeft gevoeld om te plassen. Dit urineverlies ontstaat door een overvolle blaas. Omdat uw blaas overvol is, wordt de blaasuitgang als het ware opengetrokken. Als de druk in uw buikholte hoger wordt, kan er dan urine overlopen. Als de blaas niet goed geleegd wordt, heeft u een verhoogd risico op urineweginfecties. Wanneer er hoge drukken in de blaas ontstaan tijdens het plassen, en de urine niet onbelemmerd kan afvloeien, lopen de hogere urinewegen gevaar. De urine kan teruggestuwd worden naar de nieren. We noemen dit reflux. In ernstige gevallen kunnen de nieren beschadigen.

Oorzaken

Overloop- of druppelincontinentie komt zowel bij vrouwen als mannen voor. Bij mannen kan prostaatvergroting de oorzaak zijn of een vernauwing van de plasbuis. Bij vrouwen kan er sprake zijn van een overgangsverschijnsel. Ook zaken als urineweginfectie, een zwakke of krachteloze blaas of zwakke bekkenbodemspieren kunnen de oorzaak zijn voor deze vorm van incontinentie. Een combinatie van deze factoren is ook mogelijk.

Behandeling

Lees onderaan deze pagina meer over mogelijke behandelmethoden voor overloopincontinentie:

  • medicatie
  • bekkenfysiotherapie
  • bekkenbodem- en incontinentieoperaties.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met het bekkenbodemcentrum via de polikliniek Urologie, t (038) 424 27 40 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur).

Als u door ziekte of om andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met het bekkenbodemcentrum. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.


19 maart 2017 6516 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht