ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Ergotherapie bij een schedel- of hersenoperatie

Onderzoek en observatie​

Wanneer u een schedel- of hersenoperatie moet ondergaan, bijvoorbeeld voor een operatie aan een hersentumor of aan een hersenbloeding die een te hoge druk in uw hoofd veroorzaakt, wordt u opgenomen bij Isala. Na de operatie kunt u problemen ervaren bij alledaagse handelingen als opstaan, aankleden en eten. Ergotherapie helpt u hiermee om te gaan.

Na een kennismakingsgesprek waarin u uw ervaringen en eigen verhaal kunt vertellen, volgen er een aantal observaties. Het is de bedoeling dat u enkele taken uitvoert op het gebied van zelfzorg of huishoudelijk gebied. Natuurlijk wordt er aangesloten op uw interesses en mogelijkheden. Aan de hand van de observaties kan de ergotherapeut samen met u vaststellen hoe uw niveau van functioneren is. De gestandaardiseerde observatiemethodes die wij gebruiken, geven bijvoorbeeld inzicht of uw handelen logisch en veilig verloopt. Wanneer er beperkingen ervaren worden en het uitvoeren van de taken niet gaat zoals u gewend bent, volgt er een evaluatie. Daarna kan de ergotherapeut u informatie, advies en/of training geven.

Behandelplan en trainingen

Hand/arm en gevoel
Soms kunt u na een hersenoperatie uw hand en/of arm niet meer goed gebruiken. De ergotherapeut kan u helpen de bewegingen die moeilijk voor u zijn te trainen. Als (verder) herstel niet meer te verwachten is, kan de ergotherapeut u leren omgaan met deze bewegingsbeperking.
De operatie kan ook het gevoel in uw hand en/of arm verminderen of verstoren. Onder begeleiding van de ergotherapeut leert u met de risico’s hiervan omgaan. Als u een spalk nodig hebt, kan de ergotherapeut deze voor u maken.

Cognitieve vaardigheden
Een hersenoperatie kan soms ook leiden tot cognitieve problemen, zoals geheugenverlies, het niet meer herkennen van voorwerpen of het in een verkeerde volgorde uitvoeren van handelingen. Dit kan uw dagelijkse activiteiten bemoei­lijken. U vergeet bijvoorbeeld uw afspraken of u herkent een kledingstuk niet. De ergotherapeut kan u advies geven of technieken aanleren om deze activiteiten weer zelfstandig uit te voeren.

Persoonlijke verzorging
Heeft u na de operatie moeite met uw persoonlijke verzorging, bijvoorbeeld bij het wassen, aankleden, koken of eten? Dan traint u deze handelingen opnieuw of op een aangepaste manier. Ook kunt u advies krijgen over het gebruik van hulpmiddelen om deze dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken. Als u bij een handeling slechts één hand en/of arm kunt gebruiken, leert de ergotherapeut u eenhandig te werken.

Bewegen en mobiliteit
Met ergotherapie kunt u uw beweeglijkheid en de mogelijkheden om u te verplaatsen behouden of vergroten. Zo kan de ergotherapeut u een verantwoorde lig- en zit­houding aanleren of met u trainen om uzelf van uw bed naar een rolstoel te verplaatsen. Ook kan hij u adviseren om een rolstoel te gebruiken en u leren rolstoelrijden.

Advies

Omgaan met prikkels
Na een hersenoperatie kan het voor de hersenen moeilijk zijn bepaalde prikkels (zoals geluiden, visuele prikkels en aanrakingen) goed tegelijkertijd te verwerken. In overleg met u, uw arts, de verpleegkundigen en andere behandelaars stelt de ergotherapeut hiervoor een ‘prikkelgedoseerd’ programma op. Vaak begint dit met het beperken van geluiden en andere prikkels. Naarmate uw herstel vordert, zal de ergotherapeut de prikkels langzaam uitbreiden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten, dan staat de ergotherapeut u graag te woord. U kunt telefonisch contact opnemen via telefoonnummer (038) 424 26 07.


19 maart 2014 6528 Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht