Contact
  1. 6566-Longfunctie: Duiken longaandoening

In Nederland zijn naar schatting 100.000 sportduikers en 3.500 beroepsduikers (Koninklijke Marine, Brandweer, in- en offshore). Duiken onderscheid zich van andere sporten doordat de duiker onder water met grote drukverschillen te maken krijgt.

In principe is duiken een veilige sport maar helaas gebeuren er nog ieder jaar duikongevallen met dodelijke afloop. Duikongevallen hebben vaak meerdere oorzaken die grote medische gevolgen kunnen hebben voor het lichaam. De oorzaak van een dodelijk duikongeval is vaak vanwege een aandoening aan de longen. Bij verhoogde druk neemt het volume van de longen af (dalen) en bij verminderde druk neemt het volume toe (stijgen). In het geval dat de luchtwegen niet optimaal functioneren zijn deze vaak niet in staat de drukverschillen aan te passen wanneer u duikt. Als u longklachten heeft, of bijvoorbeeld astma, dan kunnen longartsen van Isala aan de hand van een longfunctieonderzoek bepalen of uw longen goed functioneren voor het beoefenen van duiksport.

Uitgebreid longfunctieonderzoek

Een uitgebreid longfunctieonderzoek kan ook belangrijk zijn ter voorkoming van klachten met uw longen door het beoefenen van duiksport. De afdeling Longgeneeskunde kan u daarnaast helpen bij het genezingsproces na een duikongeval.

Het longfunctieonderzoek is een aanvullend onderzoek op het verplichte sportmedisch onderzoek duiksport voor het behalen van PADI en NOB. Deze keuring kunt u bij Isala laten uitvoeren door de afdeling Sportgeneeskunde. 

Voor vragen over duiken met longaandoeningen kunt u terecht op de polikliniek Longgeneeskunde.

Doel van het longfunctieonderzoek is het meten van de hoeveelheid lucht die u in en uit kunt ademen. Het is bedoeld voor mensen met astma, longklachten of een andere longaandoening.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Longgeneeskunde

088 624 24  56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 7 november 2023 / 6566