ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Prikkelverwerking

In combinatie met eet- en/of drinkproblemen of mondverzorging

Wanneer we met onze zintuigen iets zien, voelen, ruiken, proeven of horen, noemen we dat waarnemen. Vaak is zo'n waarneming aanleiding voor ons om iets te doen of juist niet te doen. Maar ook bij dagelijkse activiteiten zoals eten en aankleden, maken we gebruik van de informatie van deze waarnemingen. De samenwerking tussen waarnemen en de activiteit die daarvan het gevolg is, wordt sensomotorische informatieverwerking genoemd.
Bij sommige kinderen werken de zintuigen niet goed samen. Ze hebben dan sensorische informatieverwerkingsproblemen. Dat uit zich in hun gedrag. Ze zijn bijvoorbeeld heel onhandig, of worden snel boos. Of het uit zich in problemen met bepaalde activiteiten, zoals met eten of tandenpoetsen.

Onderzoek en observatie

Zo nodig kan een onderzoek gedaan worden op het gebied van de sensorische informatieverwerking. Het onderzoek bestaat uit het invullen van de Sensory Profile, een oudervragenlijst en observatie.

Aan de hand van de uitkomsten van de oudervragenlijst en van de observatie wordt gekeken of er een probleem is op het gebied van de prikkelverwerking, op welke gebieden problemen zijn en wat de invloed van de problemen is op activiteiten, gedrag en emoties.

Behandeling en training

Zo nodig wordt een behandeling gestart of wordt er, tijdens de behandeling van bijvoorbeeld eetproblemen, ook aandacht gegeven aan de sensorische informatieverwerking.


27 mei 2015 6579 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht