ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Hoesten, kuchen en keelschrapen

Vooral mensen met benauwdheidsklachten hebben regelmatig last van slijmproductie in het keelgebied. Het hoestmechanisme, waarbij de stembanden met kracht tegen elkaar aan slaan, is bedoeld om de luchtweg vrij te maken, bijvoorbeeld van slijm. Sommige mensen blijven het gevoel houden dat er iets in de keel zit, anderen moeten voor hun gevoel steeds kuchen of schrapen.

Het kan dan gebeuren dat het kuchen en schrapen een soort gewoonte wordt. Omdat tijdens het hoesten, kuchen en schrapen de stembanden steeds met veel kracht tegen elkaar aan slaan of schuren worden ze rood en gezwollen. Als dit voortdurend gebeurt wordt u keel nog meer geïrriteerd en de slijmvliezen raken hierdoor over geproduceerd waardoor u maar blijft kuchen en schrapen. Zo komt u in een vicieuze cirkel terecht. Door het voortdurend tegen elkaar aan slaan van de stembanden kunnen deze beschadigen, met als gevolg poliepen of stembandknobbels.

Wanneer u bij de KNO-arts geweest bent voor onderzoek van u keelgebied en er niets gevonden is, wordt u doorgestuurd naar de logopedist.

Onderzoek en observatie

Eerst zal de logopedist met u een anamnese afnemen. Zij stelt u een aantal vragen om uw hulpvraag en de klachten in kaart te brengen. Tijdens de anamnese observeert de logopedist hoe vaak u hoest en zal ze een aantal oefeningen met u doen om te kijken wat de hoestprikkel veroorzaakt.

Behandeling en training

In eerste instantie krijgt u uitleg over het hoesten. Dit houdt in dat u wat meer achtergrondinformatie krijgt en of het duidelijk is voor u waarom u bepaalde oefeningen moet doen. Hierna zal de logopedist oefeningen met u doen om het hoesten en de prikkel die het hoesten veroorzaakt en irritatie in het keelgebied te verminderen. Deze oefeningen moet u thuis herhalen. Ook krijgt u stemhygiënische adviezen. Dit kan inhouden dat de logopedist u adviseert te stoppen met roken, met rook gevulde ruimtes te vermijden, weinig tot geen alcohol te drinken enzovoort.

Globus gevoel

Het komt vaak voor dat mensen het gevoel hebben dat er ‘iets’ in de keel zit, wat niet kan worden weggeslikt. Een brok in de keel. Meestal gaat het hierbij om een onschuldig probleem. Door het gevoel van een brok in de keel heeft u vaak het gevoel veel te moeten kuchen, schrapen en slikken. Door het vele schrapen en slikken is de kans groot dat er spieren in het halsgebied worden en blijven aangespannen. Dit heeft als gevolg een globus gevoel.

Onderzoek en observatie
De logopedist neemt een anamnese af; zij stelt u vragen over de uw situatie en klacht(en). Hierna zal de logopedist een onderzoek doen. Deze is gericht op de spanning in de spieren in het hoofd- en halsgebied. Daarnaast neemt zij, wanneer nodig, een stemonderzoek af.

Behandeling en training
Een logopedist kan met gerichte technieken de spieren in het hoofd- en halsgebied behandelen, waardoor de spanning afneemt. Daarnaast geeft zij oefeningen en technieken, zodat u zelf de spieren leert ontspannen. Wanneer het globus gevoel samengaat met stemklachten, kan de logopedist hulp bieden door u op een juiste manier te leren stemgeven. Belangrijke aspecten in de therapie zijn ademhaling, een ontspannen stemgeving en lichaamshouding.


14 augustus 2014 6580 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht