ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Galzuurresorptietest

Een galzuurresorptietest wordt gedaan om de galzuurstofwisseling van de darm te bepalen.

Voorbereiding

  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.
  • Voor dit onderzoek moet u tenminste vier uur nuchter zijn. Water drinken mag wel.
  • 3 dagen voor het onderzoek stoppen met de cholestyramine (Questran) medicatie.
  • In de meeste gevallen wordt het onderzoek ’s middags uitgevoerd. Is dat bij u het geval, dan mag u na uw ontbijt niet meer eten of drinken. Neem uw lunch dan mee naar het ziekenhuis, om die direct na toediening van de capsule met radioactieve stof te gebruiken.

Melden in het ziekenhuis

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm/ticket hoe laat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaatsnemen.

Het onderzoek

Bij de start van het onderzoek (in de meeste gevallen 's middags) krijgt u een capsule met een radioactieve stof. Direct na de inname van de capsule drinkt u twee bekers water en gebruikt u uw lunch. Na ongeveer drie uur maakt de laborant een scan. Vervolgens worden er nog scans gemaakt na 24 uur, na drie dagen en eventueel na zeven dagen.

De laborant meet tijdens de scan hoeveel van de radioactieve stof in uw darmen aanwezig is. De camera staat op ruime afstand boven u. De opnamen duren ongeveer tien minuten.

Als de radioactieve stof snel uit uw darmen verdwijnt, wordt er alleen na 24 uur en 48 uur een scan gemaakt. De opname na zeven dagen is dan niet nodig.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid. De stof verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Contact

Wanneer u bent verhinderd, verzoeken wij u om dit zo snel mogelijk telefonisch aan ons door te geven. Ook als u vragen heeft over het onderzoek, kunt u ons bellen. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur op telefoonnummer (038) 424 52 38.


15 juni 2016 6623 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht