ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Synoviatherapie

Synoviatherapie (Yttrium-90 therapie) is een behandeling van een ontsteking in de gewricht(en) met de radioactieve stof yttrium. Synovia is de slijmvliesbekleding in het gewricht en het gewrichtssmeer dat deze slijmvliezen afscheiden.

Voorbereiding

U mag op de dag van de opname en de bestraling gewoon eten en drinken en uw medicijnen innemen.

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw opname aan ons door.

Melden in het ziekenhuis

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm/ticket hoe laat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaatsnemen.

Opname en behandeling

U wordt opgenomen op een verpleegafdeling. Vanaf deze afdeling wordt u op het afgesproken tijdstip in uw bed naar de afdeling Nucleaire geneeskunde gebracht. Hier injecteert de reumatoloog de radioactieve stof Yttrium in het gewricht. Als het nodig is, neemt hij eerst overtollig vocht af. Om het maximale effect binnen het gewricht te krijgen en te voorkomen dat de radioactieve stof ‘weglekt’ uit het gewricht, is het noodzakelijk dat het gewricht rust krijgt. U krijgt daartoe 24 uur bedrust.

Let op
Indien u binnen drie weken ná het ondergaan van de therapie (onverwacht) in een ziekenhuis wordt opgenomen, wordt u verzocht dit zo spoedig mogelijk te melden, waarna advies kan worden gevraagd aan de verantwoordelijk stralingsdeskundige. De ziekenhuismedewerkers dienen voor informatie contact op te nemen met de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Mogelijke bijwerkingen

  • Tijdelijke toename van de klachten (eerste 24 uur na de prik).
  • Verminderen van het vetweefsel onder de huid (dagen tot weken na de injectie).
  • Verbleken van de huid bij de injectieplaats (dagen tot weken na de injectie).
  • Opvliegers (enkele dagen na de injectie).
  • Verhoogd suikergehalte (glucose) in het bloed met name bij mensen met diabetes. Controleer regelmatig uw glucosegehalte en pas uw insulinebehoefte hierop aan (eerste dagen na de injectie).
  • Tijdelijke menstruatiestoornissen (dagen tot weken na de injectie).

Mocht u klachten krijgen van roodheid en warmte bij de injectieplaats dan kan dit duiden op een infectie en wordt u verzocht contact op te nemen met de polikliniek Reumatologie.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Contact

Bent u, om welke reden dan ook, verhinderd? Dan verzoeken wij u dringend dit zo spoedig mogelijk telefonisch te melden aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. Ook als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft over het onderzoek, dan kunt u bellen naar de afdeling Nucleaire geneeskunde, telefoonnummer (038) 424 52 38. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.


19 juli 2016 6625 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht