ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Cisternografie

Met een cisternografie wordt de verplaatsing en verdeling van de radioactieve stof in het hersen- en ruggenmergvocht onderzocht.

Voorbereiding

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.

U mag op de dag van het onderzoek gewoon eten en drinken en uw medicijnen innemen.

Het onderzoek

  • U wordt op de eerste onderzoeksdag opgenomen.
  • Een neuroloog geeft u een lumbaalpunctie (ruggenprik). Via deze naald wordt de radioactieve stof in uw ruggenmerg toegediend.
  • Daarna moet u een uur op uw buik liggen.
  • Vier uur na de toediening van de radioactieve stof worden er foto’s van uw hoofd, rug en buik gemaakt. Dit duurt ongeveer 40 minuten. Voor het maken van de foto’s komt een camera dicht boven uw hoofd, rug en buik. Probeert u dan zo stil mogelijk te blijven liggen.
  • Na 24 en 48 uur worden nogmaals foto’s gemaakt, dit neemt ongeveer 50 tot 60 minuten in beslag.

Overzicht van het onderzoek:

(de tijden zijn bij benadering en kunnen dus afwijken)

Dag 1
9.00 uurMelden bij de Centrale balie, in de Centrale hal(Hoofdgebouw V) in verband met een dagopname. U wordt vervolgens naar de verpleegafdeling gebracht.
10.30 uur

U gaat in bed naar de afdeling Nucleaire geneeskunde.

​11.00 uur​De neuroloog geeft u de lumbaalpunctie en dient de radioactieve stof toe. Daarna moet u één uur op uw buik op bed liggen, waarbij u uw hoofd laag moet houden.
​15.00 uur​Foto’s maken (duur 30 minuten).
​17.00 uur​U mag naar huis.
Dag 2
​9.00 uur​Foto’s maken (duur 40 minuten).
Dag 3
​10.00 uur​Foto’s maken (duur 60 minuten).

Na het onderzoek

U kunt last krijgen van hoofdpijn of misselijkheid deze klachten (kunnen) verdwijnen als u plat op uw rug gaat liggen. Deze klachten kunnen tot twee weken na het onderzoek opkomen. Als deze klachten optreden, moet u een dag bedrust houden en veel drinken.

U kunt zelf proberen of de hoofdpijn wegblijft als u rechtop gaat staan. Komt de hoofdpijn terug, dan moet u nog een dag langer bedrust houden. Bij hoofdpijn mag u eventueel paracetamol nemen. Houden de klachten langer dan een week aan of krijgt u koorts, dan moet u contact opnemen met de huisarts.

Napijn op de prikplaats komt zelden voor. Het is verstandig om op de dag van de punctie geen zware inspanningen te verrichten of te gaan werken. Bedrust is alleen nodig als u hoofdpijn hebt. Ook de eerste paar dagen na de punctie kunt u het beste rustig aan doen en niet te veel bukken en tillen.

Risico's en complicaties

Meestal verloopt een lumbaalpunctie zonder complicaties. Eén op de vijf mensen krijgt na het onderzoek last van hoofdpijn, die vaak overgaat als u plat op uw rug gaat liggen. Wat u ook kunt doen tegen deze hoofdpijn is bedrust, een paracetemol of finimal nemen en veel drinken met name cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee, cola en/of Red Bull. De hoofdpijn is lastig maar niet gevaarlijk. Het komt doordat er nog wat vocht uit het prikgaatje weglekt, maar dat gaatje gaat vanzelf dicht.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Contact

Wanneer u bent verhinderd, verzoeken wij u om dit zo snel mogelijk telefonisch aan ons door te geven. Ook als u vragen heeft over het onderzoek, kunt u ons bellen. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur op telefoonnummer (038) 424 52 38.


29 maart 2017 7107 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht