ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Renografie met captopril

Met dit onderzoek willen we zien hoe de bloedvoorziening van de nieren is.

Voorbereiding

  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.
  • U moet vanaf vier uur voor het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf vier uur voorafgaand aan het onderzoek niet mag eten. U mag wel drinken.
  • Als u plastabletten gebruikt moet u deze drie dagen voor het onderzoek stoppen.

Melden in het ziekenhuis

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaats nemen. 

Het onderzoek

Voor de start van het onderzoek krijgt u een tablet captopril, welke u fijn moet kauwen en met water in moet nemen. Dit moet een uur inwerken. Het is de bedoeling dat u tijdens het uur in de wachtkamer een halve liter water drinkt. U mag tijdens dit uur wel naar het toilet.

U krijgt een infuus in een ader in de arm. Via dit infuus wordt een radioactieve stof toegediend. Voor het maken van de foto’s komt u op een bed te liggen met een camera onder u, dit duurt ongeveer 45 minuten. Het is mogelijk dat gedurende het onderzoek ook een plasmiddel, via het infuus, wordt toegediend.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam. Een groot deel van de radioactieve stof verlaat via de urine het lichaam. Dit wordt bevorderd door op de dag van het onderzoek veel te drinken en regelmatig uit te plassen.

Risico’s bij toedienen radioactieve stof

Als u een onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde moet ondergaan, krijgt u meestal door een naald of een infuus een radioactieve stof toegediend in een bloedvat. Hierbij kunnen enkele complicaties optreden.

Mogelijke complicaties

  • Regelmatig: hematoom (blauwe plek) op de plaats van de toediening.
  • Zelden: de naald of het infuus zit niet goed en radioactieve stof komt niet in bloedbaan. Dit kan soms kortdurend pijnlijk zijn

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Contact

Wanneer u bent verhinderd, verzoeken wij u om dit zo snel mogelijk telefonisch aan ons door te geven. Ook als u vragen heeft over het onderzoek, kunt u ons bellen. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur op telefoonnummer (038) 424 52 38.


20 juni 2016 7119 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht