ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Nierscintigrafie DMSA bij kinderen (vanaf 6 jaar)

Het doel van een nierscintigrafie bij kinderen is het in beeld brengen van de vorm, het opsporen van eventuele littekens en het onderzoeken van de functies van de nieren.

Voorbereiding

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor dit onderzoek.

Melden in het ziekenhuis

Voor elke afspraak in Isala meld jij je met jou identiteitsbewijs (ID of paspoort) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als je de stappen van het aanmelden hebt doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat wij jou op onze afdeling verwachten. Op de afdeling Nucleaire geneeskunde meldt jij je bij de balie en mag je in de wachtruimte gaan zitten.

Het onderzoek

  • Je krijgt een injectie met een radioactieve vloeistof in een ader in je arm.
  • Na de injectie mag je weg en moet je ongeveer drie uur wachten.
  • Tijdens het wachten mag je veel drinken, ongeveer een halve liter water.
  • Vlak voor het onderzoek moet jij je blaas nog een keer goed leeg plassen.
  • Daarna gaan we foto’s maken. We maken foto’s met een camera, dit is een heel groot fototoestel. De camera komt vlak boven je te staan en het is erg belangrijk dat je stil blijft liggen. Je mag je kleren aanhouden.
  • Het maken van de foto's duurt ongeveer 45 minuten.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die je krijgt toegediend is niet gevaarlijk. Het verlaat op natuurlijke wijze je lichaam, voor een groot deel gaat dit via de urine. Je moet daarom op de dag van het onderzoek veel drinken en vaak plassen.

Risico’s bij toedienen radioactieve stof

Als je een onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde moet ondergaan, krijg je meestal door een naald of een infuus een radioactieve stof toegediend in een bloedvat. Hierbij kunnen enkele complicaties optreden.

Mogelijke complicaties

  • Regelmatig: hematoom (blauwe plek) op de plaats van de toediening.
  • Zelden: de naald of het infuus zit niet goed en radioactieve stof komt niet in bloedbaan. Dit kan soms kortdurend pijnlijk zijn

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar jouw dokter, de dokter zal jou meer over de uitslag vertellen.

Contact

Wil je ons bellen als je niet kan komen? Ook bij vragen mag je altijd bellen. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur op telefoonnummer (038) 424 52 38.


20 juni 2016 7120 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht