ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

PET-CT-onderzoek (I-124) Thyrogen®

Het doel van een PET-CT-onderzoek met radioactief jodium-124 Thyrogen®, is het opsporen van mogelijke resten van de schildklier. Het onderzoek wordt gedaan voorafgaand aan de eventuele behandeling met jodium-131. Hier leest u meer over het onderzoek en de voorbereiding daarop.

Voorbereiding

 • U krijgt de dinsdag en woensdag voor de toediening van het I-124 injecties met Thyrogen®.
 • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek, ook niet voor de radioactieve injectie.
 • Vanaf donderdag ……………………....... tot na de eerste PET-scan moet u een jodiumarm dieet volgen. Het jodiumarme dieet vindt u in de bijlage.

Schema

Apotheek Zorg (een landelijk werkende apotheek) neemt contact met u op voor Thyrogen® injecties op dinsdag en woensdag. Dit gebeurt bij u thuis.

Dag​DatumTijd
​Dinsdag​U krijgt een Thyrogen® injectie (de injectie wordt thuis gegeven).
​Woensdag​U krijgt een Thyrogen® injectie (de injectie wordt thuis gegeven).
​Donderdag​12.00 uur​U krijgt een injectie met een radioactieve stof I-124.
​Vrijdag​Er wordt een scan (eerste PET-CT) gemaakt van het hoofd tot en met de liezen. Aansluitend is het de bedoeling dat u bloed laat prikken.​ ​ ​ ​
Maandag​De scan wordt herhaald (tweede PET-CT).

 

De uitslag van het onderzoek en bloedprikken krijgt u via uw internist.

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is het opsporen van mogelijke resten van de schildklier door middel van een scan met behulp van radioactief I-124. Met behulp van de uitslag van deze scan en het bloedonderzoek zal in overleg met uw internist worden bepaald of u opnieuw een behandeling met I-131 moet ondergaan.

Let op
Het I-124 wordt aan ons geleverd vanuit Amsterdam. Heel soms is er een probleem bij de levering en kan de scan niet doorgaan, maar dan bedenken we een andere oplossing.

Melden in het ziekenhuis

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm/ticket hoe laat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaats nemen.

Toediening I-124 (radioactieve stof)

Hier wordt u nog even kort uitgelegd wat de bedoeling is en krijgt u via een infuus de radioactieve stof toegediend. Als u last heeft van engtevrees of erg zenuwachtig bent voor het onderzoek kunt u vragen om een rustgevend tabletje (valium) voor de volgende dag. Als u deze neemt mag u niet zelf rijden.

Dagen van de foto’s

 • U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling Nucleaire geneeskunde V3.1.
 • U gaat eerst naar het toilet om uit te plassen.
 • Daarna worden de foto’s gemaakt met de PET-CT scanner. Hierbij ligt u op een smal bed die in stappen van vier minuten door de scanner schuift. Het apparaat maakt geen hard geluid.
 • Er worden foto’s gemaakt van uw hoofd tot en met de liezen.
 • U kunt uw kleding aanhouden, mits er geen metalen deeltjes in het scangebied vallen.
 • Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het scannen.
 • De scan duurt de eerste keer 45 minuten en de tweede keer 60 minuten.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam, voor een groot deel via de urine. Dit wordt bevorderd door veel te drinken en regelmatig uit te plassen.

Risico’s bij toedienen radioactieve stof

Als u een onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde moet ondergaan, krijgt u meestal door een naald of een infuus een radioactieve stof toegediend in een bloedvat. Hierbij kunnen enkele complicaties optreden. 

Mogelijke complicaties

 • Regelmatig: hematoom (blauwe plek) op de plaats van de toediening.
 • Zelden: de naald of het infuus zit niet goed en radioactieve stof komt niet in bloedbaan. Dit kan soms kortdurend pijnlijk zijn.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Voorlichtingsfilm PET-CT-scan

youtube  

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek, dan kunt u bellen naar de afdeling Nucleaire geneeskunde, telefoonnummer (038) 424 52 38. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.

Verhinderd?

Bent u, om welke reden dan ook niet in staat om de gemaakte afspraak na te komen? Dan verzoeken wij u dringend dit zo spoedig mogelijk telefonisch te melden aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Isala
Afdeling Nucleaire geneeskunde
Dr. van Heesweg 2
8025 AB Zwolle
(038) 424 52 38
www.isala.nl


29 juni 2017 7136 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht