ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Behandelwijzer doelgerichte therapie (PID): H1 Inhoudsopgave en doelgerichte therapie

Patiënten Informatie Dossier

Inhoudsopgave

 • Hoofdstuk 1: Inhoudsopgave en doelgerichte therapie
 • Hoofdstuk 2: Contact (deze informatie ontvangt u tijdens uw afspraak)
 • Hoofdstuk 3: Wanneer moet u een arts waarschuwen?
 • Hoofdstuk 4: Kuurspecifieke informatie
 • Hoofdstuk 5: Praktische informatie

Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie, ook wel 'targeted therapy' genoemd, wil zeggen: een behandeling met medicijnen die kankercellen doelgericht remmen in hun groei. Met “doelgericht” wordt bedoeld dat de medicijnen met name van invloed zijn op de kankercellen.

Het belangrijkste kenmerk van kankercellen is dat zij ongeremd delen. De deling vindt plaats vanuit de celkern. Wanneer kanker ontstaat, zijn er meerdere fouten opgetreden in de aansturing van de celdeling. Cellen blijven zich ongeremd delen en bovendien kunnen ze ingroeien in omliggend weefsel en uitzaaien naar andere organen. Kankercellen zijn ook in staat tot het vormen van eigen bloedvaten. Deze bloedvaten zijn nodig om tumoren en uitzaaiingen te voorzien van voedingsstoffen en zuurstof, waardoor zij verder kunnen groeien.

Er is steeds meer kennis over de keten van boodschappers. Deze boodschappers zijn de signaalstoffen, die de celkern aanzetten tot celdeling. Kanker ontstaat wanneer de balans tussen stimulerende en remmende signalen is verstoord.

Doelgerichte therapieën beïnvloeden de keten van signaalstoffen. Het doel is ongeremde celdeling tot stilstand te brengen. Doelgerichte therapie kan als enige behandeling worden gegeven, of in combinatie met andere behandelingen, zoals chemotherapie of hormonale (endocriene) therapie.

Doelgerichte therapieën zijn onder te verdelen in twee groepen:

 • Antistoffen of monoklonale antilichamen. Deze medicijnen beïnvloeden de keten van signaalstoffen aan de buitenkant van de cel. Deze behandeling wordt ook wel immunotherapie genoemd.
 • Small molecules. Deze medicijnen beïnvloeden de keten van signaalstoffen aan de binnenkant van de cel. 

De werking van doelgerichte therapie kan beïnvloed worden door andere medicatie. Dit geldt ook voor bepaalde voedingsmiddelen en kruidensupplementen. Meldt u alle middelen die u gebruikt bij uw specialist. Die kan aangeven of er mogelijk een wisselwerking kan optreden tussen deze middelen en de doelgerichte behandeling.

Doel van behandeling

Een behandeling met doelgerichte therapie kan om verschillende redenen gegeven worden:

 • Curatief wil zeggen: een op genezing gerichte behandeling.
 • Adjuvant wil zeggen: na een operatie, als onderdeel van een op genezing gerichte behandeling. De behandeling wordt uit voorzorg gegeven om het risico te verkleinen dat de kanker terugkomt.
 • Neo-adjuvant wil zeggen: voorafgaand aan een operatie of radiotherapie, als onderdeel van een op genezing gerichte behandeling.
 • Palliatief wil zeggen dat genezing niet kan worden bereikt. De ziekte kan mogelijk wel worden geremd en klachten door de ziekte voorkomen of verminderd.

Mogelijke bijwerkingen

Er zijn de afgelopen jaren vele doelgerichte therapieën ontwikkeld en er komen er steeds meer bij. De hoop was dat deze middelen minder bijwerkingen zouden hebben dan chemotherapie. Helaas hebben ook de middelen die tot de doelgerichte therapie behoren mogelijke bijwerkingen. Van de verschillende middelen, zijn zeer uiteenlopende mogelijke bijwerkingen bekend. U leest hier meer over in hoofdstuk 4.


1 oktober 2016 7233 Nee Ja

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht